Debattartikel

Vi är enda vänsteralternativet i Västerås

Debattartikel av oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V), publicerad i VLT den 19 oktober 2018.

Vi är enda vänsteralternativet i Västerås

Vänsterpartiet ökade från fyra till fem mandat i kommunfullmäktige och gjorde sitt bästa val i Västerås på tjugo år. Under valrörelsen träffade vi många västeråsare som var förbannade på ökande klyftor, försämrad välfärd, tilltagande rasism och sämre arbetsvillkor.

Tyvärr har inte några andra partier varit intresserade av att prata vänsterpolitik efter valet. Istället har vi sett flera illavarslande tendenser och två är särskilt allvarliga ur ett vänsterperspektiv.

Den första är att rasismen fortsätter normaliseras i takt med att högerpartier öppnar för samtal, stöd och samarbete med Sverigedemokraterna. I Västerås sa kommunalrådet Amanda Agestav (KD) att hon kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna innan hon pudlade efter någon vecka.

Den andra tendensen är Socialdemokraternas fortsatta vandring högerut. Inför årets val sa Socialdemokraterna gång på gång att de är ett ”mittenparti” som helst samarbetar med andra ”mittenpartier”, både på riksplanet och i Västerås.

Som vänsterpartister i Västerås vet vi att mittenpolitik är ett annat ord för borgerlig politik. Den förra majoriteten (S, C, MP och KD) sålde ut allmännyttan, stängde skolor och röstade ner arbetsrättsliga förslag. Den nya majoriteten (S, C, MP och L) öppnar för fler privata företag inom välfärden, höjda priser i kollektivtrafiken och nyproduktion av hyresrätter som vanligt folk inte har råd med.

Socialdemokraterna är givetvis fria att bedriva vilken politik de vill men förskjutningen, både i ord och handling, från socialdemokratisk politik till ”mittenpolitik” tycker vi är anmärkningsvärd. Det är något nytt och något som på sikt kan permanenta de senaste decenniernas högervridning i samhället. Det skulle vara en katastrof för alla som säljer sin arbetskraft och alla som är beroende av ett välfärdssamhälle för att leva ett drägligt liv.

En röst på socialdemokraterna i Västerås är numera en röst på borgerliga partier. Det finns inget annat sätt att se på saken.

För oss i Vänsterpartiet är det ensamt på vänsterkanten men vi känner oss stärkta av valframgången och kommer fortsätta att vara en högljudd vänsteropposition under de kommande fyra åren. Vad Västerås behöver är en politik som fördelar och jämnar ut, inte koncentrerar och säljer ut.

Anna Maria Romlid (V)
oppositionsråd

Kopiera länk