Debattartikel

V är demokratiskt socialistiskt och SD är rasistiskt

Debattartikel publicerad i VLT den 26 november 2018.

V är demokratiskt socialistiskt och SD är rasistiskt

I en debattartikel (16/11) buntar Bengt-Åke Nilsson (L) ihop Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna. Han är inte den förste och säkerligen inte den siste liberalen som försöker likställa oss med ett främlingsfientligt parti. Det är en argumentation känns mycket osmaklig och för var och en som närmare studerar svensk politik är helt orimlig.

I Västerås har Vänsterpartiet bland annat drivit politik för att halvera barnfattigdomen, extra sommarlovspeng för familjer med försörjningsstöd, integrationsprojektet Svenska med baby och att barn som bor på flyktingförläggningar ska få gå i förskola. Sverigedemokraterna har i sin tur lagt förslag om att införa ett återvändarcentrum, åldersbestämning av ensamkommande ungdomar, tiggeriförbud och att ta bort modersmålsstödet i förskolan.

Under den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet på riksplanet drivit och fått igenom politik som handlar om ekonomisk jämlikhet. Bland de över 80 reformerna vi förhandlat fram finns gratis mediciner och glasögon till barn, högre ersättning till kommunerna för att säkra kvalitet i skola och äldreomsorg , gratis mammografi och cellprovstagning för kvinnor, höjt underhållsstöd till ensamstående och mycket mer. Samtidigt har Sverigedemokraterna lagt krav om att stoppa asylmottagande, att barn ska bli straffmyndiga från 12 år och att urholka aborträtten för att nämna några exempel.

Sverigedemokraternas politik genomsyras av rasism. Det är inte bara deras rötter som är problemet utan deras aktiva politik idag. Så när Liberalerna utan direkt analys försöker klumpa ihop Sverigedemokraterna med Vänsterpartiet legitimerar Liberalerna ett rasistiskt parti, vilket inte borde vara deras avsikt.

Vänsterpartiets historia består av positiva delar och av delar som förtjänar hård kritik. Vi har som inget annat parti fått ompröva vår historia och lära av den. Det har varit en helt nödvändig process och det är lärdomar som vi bär med oss.

I dag är Vänsterpartiet ett demokratiskt socialistiskt parti. Vi kommer att fortsätta driva en socialistisk och feministisk politik som gör skillnad i människors vardag.

Om inte Bengt-Åke Nilsson (L) och hans partikamrater kan se hur fundamentalt olika Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet förhåller sig till grundläggande demokratiska värderingar, jämlikhet och jämställdhet säger det mer om Liberalernas ideologiska blindhet än om Vänsterpartiets politik.

Vasiliki Tsouplaki (V)
riksdagsledamot

Anna Maria Romlid (V)
oppositionsråd

Kopiera länk