Pressmeddelande

Ge ensamkommande tak över huvudet

Över tjugo västeråsungdomar som omfattas av nya gymnasielagen är hemlösa. Nu måste kommunen  agera. Det skriver Vänsterpartiet i ett nämndinitiativ som lämnas in till kommunstyrelsen i eftermiddag.

En arbetsgrupp med representanter från bland andra Rädda Barnen, Stadsmissionen och Röda  korset har gjort en grundlig kartläggning av de ungdomar som omfattas av nya gymnasielagen och som går i skolan i Västerås. Kartläggningen visar att 26 av dessa ungdomar befinner sig i akut hemlöshet.

– Den politiska majoriteten har blundat för den här gruppen länge nog. Nu är vintern här. Kommunen måste agera snabbt annars bäddar vi för en fullständig katastrof för dessa ungdomar, säger Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd.

Civilsamhällets kartläggning visar att boendesituationen för ungdomarna ser olika ut. De flesta bor hos kompisar när möjlighet finns men i många fall tvingas de övernatta utomhus under broar, i trapphus eller på offentliga platser. Psykisk ohälsa är vanligt förekommande och i vissa fall förhöjd suicidrisk.

Vänsterpartiet har följt den här gruppen under lång tid och i nämndinitiativet föreslås att kommunen i samarbete med civilsamhället snabbt ska hitta en hållbar boendelösning. Det föreslås även att kommunen ska bidra ekonomiskt för hyran av en lokal genom föreningsstöd, projektpengar från kommunstyrelsen reserv eller med medel från sociala resursfonden.

Vänsterpartiets nämndinitiativ

Kopiera länk