• Hem
  • Låt barn och un...
sida

Låt barn och unga utsmycka gångtunnlar

Motion till Västerås kommunfullmäktige

Vänsterpartiet tycker att det är dags att kommunens barn och unga får sätta sin prägel på sina stadsdelar och visa sin kreativitet. Att få vara med att utsmycka sin närmiljö skapar en känsla av delaktighet, sammanhang och stolthet för sitt område.

I många kommuner har det genomförts projekt där konstnärer tillsammans med skolor, fritidsgårdar eller sommarjobbare har utsmyckat gång- och cykeltunnlar. För att ta några exempel kan vi nämna Växjö, Vänersborg och inte minst Faluns uppskattade Walk of art. I Italien har vi Reggio Emilia som föregångare när det gäller att låta barnen ta plats i de gemensamma utrymmena.

Vi menar att tunnlarna är perfekta objekt för att släppa loss kreativiteten på. Oftast är de bara grå och saknar konstnärlig utsmyckning. Tyvärr upplevs de också många gånger som mörka och otrygga. De finns nära våra skolor för att ge barn och unga säkra passager och är därför i högsta grad en del av barnens vardag.  Vi tror därför att de är perfekta objekt att fördela mellan de skolor och fritidsgårdar som vill vara med och utforma sitt närområde.

 

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

 

  • Att berörda nämnder får i uppdrag att genomföra ett tunnelkonstprojekt och erbjuda barn och unga att delta.

 

 

Vasiliki Tsouplaki           Anna Maria Romlid            Olle Kvarnryd                             Harri Åman

 

Vänsterpartiet Västerås 2015-02-05

Kopiera länk