Låt oss få rösta om EU:s författning!

Nu hoppas vi att Göran Persson tar efter Tony Blair och Jacques Chirac och låter svenska folket säga sitt. För vad skiljer en engelsman och en fransman från en svensk i det här fallet, egentligen?

I land efter land fattas nu beslut om att folkomrösta om EU:s nya grundlag. Trots det hävdar den svenska regeringen att en folkomröstning inte är nödvändig, utan att frågan kan lösas i Sveriges riksdag. Vi anser att man med det ställningstagandet tydligt och grovt omyndigförklarar det svenska folket.

Den bristande legitimiteten för unionen fortsätter att vara dess akilleshäl. Den hastiga utvecklingen mot ökad maktkoncentration i Bryssel, överstatlighet, och en polarisering kring de stora staterna slås fast i förslaget till konstitution. Att EU ska gå mot en militarisering står, trots alla fina omskrivningar, i praktiken också klart. Till skillnad från vår svenska grundlag tar förslaget ställning i politiska frågor som hittills har förts fram av politiker utsedda i allmänna val.

Beslutet att införa en ny grundlag ska inte fattas enbart av politiker, utan av de miljontals människor som direkt påverkas av den! Om önskemålet bland regerings- och statschefer i Europa är att skapa en union som ligger närmare medborgarna, är nationella folkomröstningar i frågan om unionens grundlag det första viktiga steget.

För att visa på den breda uppslutningen kring denna avgörande fråga, har det tvärpolitiska nätverket folkomröstning.nu bildats. Nätverket engagerar allt från kristdemokrater till vänsterpartister, alla förenade i kravet på att Europas folk själva ska få bestämma om sin framtid. Just nu genomförs en turné i Sverige för att informera och väcka debatt, och turnébussen stannar i morgon till på Sigmatorget i Västerås.

Flera av de europeiska länderna har insett vikten av att förankra grundlagen hos medborgarna. I Tyskland har man börjat undersöka möjligheterna att genomföra en folkomröstning. Storbritannien och Frankrike har redan fattat beslutet. Nu hoppas vi att Göran Persson tar efter Tony Blair och Jacques Chirac och låter svenska folket säga sitt. För vad skiljer en engelsman och en fransman från en svensk i det här fallet, egentligen?

STEFAN KUDRYK (v)
MIKAEL VILBASTE (mp)
YNGVE WERNERSSON (s)

(Debattartikel i Västmanlands Läns Tidning)

Kopiera länk