Pigavdrag dubbelt bakslag!
Är det vettigt att använda våra gemensamma skattepengar för att en liten del av befolkningen ska kunna köpa privat hemhjälp?
Vi förstår Agneta Berliners frustration den 28 april över lönediskrimineringen, den orättvisa arbetsmarknaden och den ojämlika maktfördelningen mellan kön-en. Men där Berliner förtvivlat letar efter en syndabock i Sveriges vänsterstyre ser vi att problemet handlar om större saker; om maktordningen i samhället. Där Berliner vill ha konkreta personer att skylla på vet vi att den hemska verkligheten med mäns våld mot kvinnor, kvinnors sämre hälsa och kvinnors utsatthet har existerat över hela världen, allt för länge, oavsett höger- eller vänsterstyre. Detta borde Berliner veta, och eftersom vi litar på att hon har grundläggande kunskap om genussystemet, könsmaktordningen och kvinnohistorien är det också obegripligt att hennes politiska förslag blundar för just detta.
Listan på det ojämställda Sverige kan vi hjälpa till att fylla i. Så långt är vi överens. Men hur skulle en privatiserad sjukvård på något sätt kunna vara en bra lösning? Det finns ingen annorlunda könsmaktstruktur i den privata sektorn än i den offentliga. Att öppna upp för otyglad fri konkurrens inom vårdsektorn skulle snarare leda till att de vinstsyftande vårdföretagen pressar löner ännu mer för att maximera sin vinst. Dessutom skulle det bollas ännu mer med deltidstjänster och timanställningar. Det händer i dag, i Västerås och på andra håll i landet. Som lagstiftare kan vi inte gå in och påverka löner och dylikt i den privata sektorn, men det kan vi inom den offentliga sektorn där vi är arbetsgivare.
Att få bukt med löneskillnaderna inom den offentliga sektorn är något vänsterpartiet konsekvent kämpar med och lyfter fram i varje nationell budgetförhandling med regeringen och miljöpartiet. Vilka prioriteringar våra samarbetspartier har får de redogöra för.
Att satsa på skattesubventioner för hushållsnära tjänster i stället för den offentliga hemtjänsten är varken hållbart eller rättvist. Är det vettigt att använda våra gemensamma skattepengar för att en liten del av befolkningen ska kunna köpa privat hemhjälp? Ser Berliner det som troligt att den kommunalarbetande tvåbarnsmamman, som inte har råd att lägga 100 kronor på ett gynekologbesök och får skrapa ihop pengar till nya barnskor, i stället lägger ett antal hundralappar på städhjälp? För vänsterpartiet är det uppenbart att ett pigavdrag innebär ett bakslag både för jämställdheten mellan kvinnor och män och för jämlikheten mellan klasser.
Vänsterpartiet har inget egenintresse att svära sig fria från ansvaret i arbetet mot könsorättvisorna, tvärtom. Vi är ett etablerat feministiskt parti som de senaste tio åren har jobbat med de feministiska frågorna dagligen – lokalt, regionalt och nationellt. Vi har fört politiska samtal med den feministiska kvinnorörelsen vars självständiga och kritiska utomparlamentariska röst har varit ovärderlig. Den dialogen fortsätter.
Vi har dessutom – till skillnad från många andra – rent fysiskt stått på barrikaderna och deltagit i kvinnornas kamp för bättre villkor. Vi har legat i framkant i den jämställdhetspolitiska debatten och lagt många radikala förslag, eftersom vi tydligare än något annat parti vågar kombinera köns- och klasskamp. Samarbetet med socialdemokraterna kräver jämkning, det kan vi aldrig sticka under stol med. Men vi har alltid varit tydliga i våra krav och aldrig kompromissat med vår feministiska analys. Vi har varit en pådrivande faktor i den svenska jämställdhetspolitiken och vi vågar påstå att utan våra insatser hade utvecklingen gått ännu långsammare.
KARIN THORBORG (v), riksdagsledamot
STEFAN KUDRYK, ordförande för Vänsterpartiet Västerås
(Debattartikel i Västmanlands Läns Tidning)