En uteliggare är hemlös, men en hemlös behöver inte vara uteliggare

Arbetet kring hemlösa har således inte en utan många ingångar och utgångar. Ingen ringaktar ideella krafters insatser men vi måste vara överens om tagen, skriver kommunalrådet Mats Ericson.
Läs och tänk efter! Rubriken innehåller flera sanningar. För att vi ska kunna prata med varandra måste vi vara överens om vad vi menar och vilka vi pratar om. VLT och annan media gör det lätt för sig genom att blanda begreppen. Det beror antingen på okunskap eller andra avsikter. Det bästa vore att även journalister tog sig tid att förklara för att folk ska kunna förstå, att man inte kan dra alla hemlösa över en kam och med det skapa förståelse för de insatser som görs.

Det är Socialstyrelsen som avgjort hur orden ska användas. ”Som hemlös räknas … person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller andrahandsboende samt är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare.” Det centrala är att en hemlös löst bostadsfrågan på mycket kort sikt eller inte alls. Men de som har ett boende genom socialtjänsten ska räknas, medan de som är på kriminalvårdsanstalt, SiS-vård eller sjukvård räknas om de är på väg att skrivas ut. Slutsatsen är att många hemlösa har ”tak över huvudet”. De som inte har det, räknas som ”uteliggare” vilket också är ett tveksamt begrepp eftersom de inte ligger utomhus annat än under sommartiden.

Den senaste kartläggningen av de hemlösas sociala situation 2004 inrapporterade 250 hemlösa varav 40 räknades som uteliggare och/eller boende på härbärge. Förmodligen är siffrorna ungefär desamma idag fast individerna är andra. Drygt 60 procent behöver vård för sitt missbruk ofta i kombination med psykiatriska insatser.

Det stöd som Västerås kommun har att erbjuda är förhållandevis stort. Vi kan summera 80 platser av tillfällig karaktär som akutplatser (över natten), korttidsboenden, motivationsboenden samt utslussningslägenheter för de som gått in i 12 stegsprogrammet. (Antalet platser kan Du se längst ner.) Vi har fyra omvårdnadsboenden med sammanlagt 62 platser och därtill ett fyrtiotal träningslägenheter. Summa summarum 182 boenden i dagsläget.

Hur länge man ska bo i någon av IFNs boenden beror dels på hur pass stabil den enskilde blivit och dels när man kan få fram en fast bostad. Det som fungerat bäst är träningslägenheter kombinerat med olika former av stöd. Om det finns lägenheter i Västerås eller inte, är avgörande för att situationen ska förändras för de många hemlösa. Bristen på lägenheter innebär att hela systemet stoppas upp, man blir kvar i ett tillfälligt boende alltför lång tid, tappar sugen och super i värsta fall till igen.

En hemlös behöver alltså inte vara uteliggare. Det finns möjligheter till ett annat liv, men det hänger många gånger på att någon annan är med och ”knuffar på” för en förändring. Därför har vi nu s.k. uppsökare som rör sig i miljöer där hemlösa finns. De ska hjälpa till att få kontakter med socialsekreterare och andra som kan vara steg på vägen till ordnat boende, läkarvård, behandling etc. De är länken till en förändring, men deras bild är att det kan ta lång tid att få en hållbar relation till en del av de hemlösa.

Uppsökarna rör sig i olika miljöer såväl utanför som innanför centrum. Och de besöker t.ex. Citykyrkans och RIA Hela Människans verksamheter. Men det gäller att vi skapar en enhetlig struktur så att alla drar åt samma håll. Det är i den diskussionen som media och andra hakat upp sig på att jag vill man ska ta betalat för maten. Det utgår från att jag och många andra med mig anser, att alla ska bemötas med samma respekt som andra medborgare och förhindra att vissa får glida omkring och i slutändan få pengar över till mera droger. I andra städer är det här inget problem utan en självklarhet.

Arbetet kring hemlösa har således inte en utan många ingångar och utgångar. Vi behöver hela kedjan från uppsökare och tillfälliga boenden till mer långsiktiga lösningar. Ingen ringaktar ideella krafters insatser men vi måste vara överens om tagen.

Missbruket kostar samhället mycket pengar och i år kan jag summera minst 40 miljoner kronor för de insatser jag berört. Med den ökande alkoholkonsumtion och missbruk av narkotika vi ser idag befarar jag att problemen kommer att bli värre.

Alla hemlösa är inte uteliggare och det finns hjälp att få för den som vill!

Mats Ericson

Boendeplatser inom IFNs område

Akutplatser
Freja (kvinnor) 2
Eken (kvinnor) 2
Eken (män) 6
Tennkronan 6

Korttidsboenden
Håven 10
Piren 8

Motivationsboenden
Jonas 14
Freja 6
Tennkronan 14

Utslussningslägenheter
Vita Nova 10

Omvårdnadsboenden
Krutkällarbacken 13
Eken 18
Furan 21
Spindeln 1 10

Kopiera länk