Flygskatt och avfallsskatt är en del av grön skatteväxling
Riksdagsledamoten Karin Thorborg från Västerås skriver i dagens vlt om flygskatten och avfallsskatten. Thorborg anser att det är rimligt att flygbolagen ska betala sin del av kostnaderna för sin miljöskadliga verksamhet.
I VLT har det nyligen funnits flera debattinlägg som ondgör sig över “alla dessa nya skatter” som kommer att införas. Det som inte nämns med ett enda ord är att detta inte är några extra pålagor ovanpå den vanliga inkomstskatten utan utgör en del i den gröna skatteväxlingen.
Om det är av okunskap detta inte nämns eller är ett medvetet förtigande vet jag inte men det känns angeläget att göra ett klarläggande.
Den gröna skatteväxlingen infördes av samarbetspartierna för fem år sedan och innebär i korthet att växla skatt från inkomster till miljöförstörande verksamhet. På så sätt beskattas alltså verksamhet som är skadlig för miljön och i motsvarande grad minskas inkomstskatten.
I år uppgår summan för den gröna skatteväxlingen till 3,6 miljarder och det innebär en minskning för den genomsnittlige skattebetalaren med cirka 500 kronor. Två nya miljöskatter som används vid växlingen är i år flygskatt och förbränningsskatt på avfall. När flygskatten kommer att införas är ännu inte bestämt och något datum finns inte med i propositionen.
Flygskatten drabbar ett transportslag vars miljöskadliga utsläpp hör till det som ökar allra hastigast. Ändå är flyget helt befriat från någon som helst miljöskatt.
Att kunna inkludera flyget i handeln med utsläppsrättigheter, vilket allt fler kräver, dröjer tyvärr. Det existerar inte någon sådan handel ännu och det är alltså inte någon fråga om att tillåta eller inte, vilket hävdas av två moderater i VLT den 6 april. Först i slutet av detta år förväntas ett konkret förslag från EU-kommissionen.
I en utredning som EU-parlamentet fått ta del av om möjligheten att infoga flyget i utsläppshandeln framgår tydligt att det beräknas bli tekniskt möjligt tidigast 2012. För att förbereda detta och för att få mesta möjliga miljöeffekt rekommenderas medlemsländerna att under den mellanliggande tiden införa någon annan form av avgifter för flyget exempelvis skatter eller landningsavgifter. Syftet är att skapa incitament för flyget att minska sin klimatpåverkan.
I väntan på att kunna infoga flyget i handeln med utsläppsrättigheter bör därför även flyget ta sin del av kostnaderna för sin miljöskadliga verksamhet.
Jag kan också till slut nämna ett förslag på ytterligare en ny typ av flygavgift. Frankrike tog, i samband med FN:s toppmöte förra året, initiativ till en ny avgift/skatt på flygbiljetter som skall användas till biståndsändamål. Deklarationen fick stöd av 79 länder. Människor runt om i världen anser tydligen att flyget kan beskattas mer än vad som sker i dagsläget.
Karin Thorborg, riksdagsledamot (v)