Minska miljöbelastningen med klimatsmart mat

– Genom den storköksverksamhet som kommunen antingen bedriver i egen regi, eller som finns i de upphandlade enheterna, kan vi göra tydlig skillnad gentemot miljön. Vi vill att Västerås ska öka sin andel ekologisk och närproducerad mat därför att det är bättre för miljön. Dessutom är det bevisat att ekologisk mat är bättre för hälsan, och vi anser att brukare av kommunal verksamhet har rätt att få mat utan kemiska tillsatser, säger Per Lithammer, oppositionsråd för (v).

Mycket av den mat vi
idag konsumerar påverkar miljön på ett negativt sätt genom de höga energiuttag
som konstgödning och långa transporter innebär. Enligt rapporten Livsmedelsverkets
särskilda sektorsansvar för miljömålsarbetet, 27 feb 2007,
står
livsmedelsproduktionen för en stor del, cirka 20%, av den totala
energiförbrukningen i Sverige. Den svarar även för en stor andel av utsläppen
av koldioxid, kolväten och kväveoxider. Våra matvanor och val av livsmedel är
därmed viktiga ur ett miljöperspektiv. Då är det angeläget att vi som medvetna
konsumenter är med och påverkar utvecklingen för en minskad miljöbelastning
genom att handla närproducerade, ekologiskt odlade livsmedel. Här har kommunen
en viktig roll som opinionsbildare och gott föredöme.

 

Kommunens miljöpolicy är tydlig med att kommunen skall
fungera som en pådrivande kraft i arbetet för ett hållbart samhälle och
därigenom arbeta aktivt och kontinuerligt för att minska vår klimatpåverkan. Det
är bra, men för att på ett avgörande sätt minska miljöbelastningen är det
nödvändigt att kommunen uppmärksammar och är tydlig med vad
livsmedelsproduktion och långa transporter av livsmedel innebär i form av höga
koldioxidutsläpp och annan miljöbelastning och utifrån detta vidtar nödvändiga
åtgärder.

 

Om de kök som levererar mat till kommunalt finansierade
verksamheter skulle välja de livsmedel som belastar miljön minst, skulle det
vara ett viktigt steg för att minska växthusgaserna. Det skulle också
tydliggöra kommunens roll som föredöme och opinionsbildare.

 

Denna princip skulle naturligtvis också gälla de
verksamheter som upphandlas, t ex äldreboenden. Eftersom fristående förskolor
och skolor inte upphandlas blir det svårt att ställa krav på att de ska följa
kommunens policy, men de ska tydligt uppmuntras att göra detta.

 

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

 

att riktlinjer
utarbetas för hur man i kommunal mathantering, oavsett om den bedrivs i egen regi
eller upphandlas, genom medvetna val av närproducerade
livsmedel
bidrar till att minska den belastning på miljön som långa
livsmedelstransporter innebär.

 

att riktlinjer
utarbetas för hur man i kommunal mathantering, oavsett om den bedrivs i egen
regi eller upphandlas, genom medvetna val av ekologiskt framställda livsmedel bidrar till att minska
belastningen på miljön.

 

att de enheter
som inte upphandlas men finansieras med kommunala skattemedel, och som dessutom
använder sig av storkök eller annan mathantering, ska uppmuntras att följa de
riktlinjer som utarbetas kring klimatsmart mat.

 

att
nyckelpersoner i all mathantering som finansieras med skattemedel erbjuds
utbildning i att göra miljömedvetna inköpsval.

 

att Västerås stad
genomför en informationskampanj till västeråsarna om livsmedelstransporternas
och livsmedelsproduktionens miljöpåverkan och vad medvetna val innebär för en
långsiktigt hållbar utveckling.

 

Västerås, 2008-02-14

 

Lars Nordin (v)Vasiliki Tsouplaki (v)

Per Lithammer (v)Stefan Kudryk (v)

Nidia Åman (v)Salam Zandi (v)

Kopiera länk