Ta initiativ till saluhall för lokalt producerade livsmedel!

De lågpriskedjor för mat som blivit vanligare importerar det mesta av sitt sortiment från utlandet, med långa transporter och utsläpp som följd. Ett sätt att motverka denna utveckling är att i högre utsträckning satsa på lokalt producerade livsmedel. Därför vill Vänsterpartiet utreda förutsättningarna för att etablera en saluhall i Västerås, med huvudsaklig inriktning på närproducerade livsmedel.

Bana väg för lokalt producerad mat

Stora lågpriskedjor som Lidl och
Netto, men även mer etablerade kedjor som ICA och Coop, importerar allt mer av
sin mat från utlandet p.g.a. det låga priset. Den ökade importen är också en
konsekvens av den fria rörlighet av varor som introducerades med Sveriges
medlemskap i EU.

En stor andel av dessa varor
transporteras med lastbil, åtminstone delar av sträckan, vilket medför stora
utsläpp. Den mat som importeras håller dessutom ofta låg kvalitet därför att
producenterna försökt pressa produktionskostnaderna på en konkurrensutsatt
internationell marknad.

Försöken med Bondens Marknad har
visat att det finns en efterfrågan på lokalt producerad mat.
Vänsterpartiet vill utreda
möjligheten att skapa en permanent saluhall för mat producerad i närregionen
. Marknadsplatsen ska särskilt
gynna ekologiskt producerade produkter vilket skulle stimulera till ett ökat kretsloppstänkande.
Förslaget skulle även minska behovet av transporter med tunga fordon över långa
sträckor.

Ovanstående text är hämtad från Vänsterpartiet
Västerås senaste valprogram och nu går vi från ord till handling och
konkretiserar detta med att lämna in en motion.

Saluhallar har den fördelen att små producenter ges en
rimlig chans att nå ut med sina produkter i dessa tider av stormarknader och
massproduktion. En centralt belägen saluhall skulle dessutom vitalisera
Västerås citykärna gentemot den allt växande externhandeln. 

Klimatdebatten som just nu rasar i samhället kan knappast ha
undgått någon. En stor miljöbov är de långa livsmedelstransporterna som ofta
sker med lastbil. De lågpriskedjor för mat som blivit vanligare importerar det
mesta av sitt sortiment från utlandet, med långa transporter som följd.

Ett sätt att motverka denna utveckling är att i högre
utsträckning satsa på lokalt producerade livsmedel. Västerås och Västmanland
har ett förmånligt geografiskt läge ur denna synvinkel, då man har nära till
både tätort och landsbygd. Möjligheten att säkerställa en god tillförsel av
lokalt producerad mat är därför hög.

Vänsterpartiet vill att Västerås Stad ska göra allt man kan
för att uppmuntra denna utveckling. Ett bra sätt är att tillhandahålla en
saluhall med särskild fokus på mat från närområdet, och då gärna ekologiskt
producerad. Västerås är Sveriges sjätte största kommun och borde således ha ett
tillräckligt stort befolkningsmässigt underlag för att kunna få en saluhall att
överleva på affärsmässiga villkor.

Trots att Västerås Stad inte kan forcera fram etableringar,
så kan man aktivt bidra till en specifik utveckling. I detta fall kan det till
exempel handla om att bistå med nätverksbygge. Vad gäller lokalt producerad mat
består marknaden av många små producenter i närområdet som troligtvis inte har
ekonomisk förmåga att själva ta initiativ till en saluhall. Där kan kommunen
istället agera som katalysator, med målet att saluhallen på sikt ska stå på
egna ben.

Ett annat sätt som kommunen kan bidra är genom att
tillhandahålla en ändamålsenlig lokal, åtminstone i ett första skede.

Med anledning av ovanstående yrkar vi:

–        
att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna
för att etablera en saluhall i Västerås, med huvudsaklig inriktning på
närproducerade livsmedel. Utredningen ska också tydliggöra vilka initiativ som
krävs från kommunens sida för att få till stånd en saluhall.

 Västerås, 2008-03-06

Per Lithammer (v), Vasiliki Tsouplaki (v), Lars Nordin (v), Stefan Kudryk (v), Nidia Åman (v) och Salam Zandi (v)

Artikel i VLT: "Politiker vill ha saluhall!"

Kopiera länk