10 punkter för ett mer demokratiskt Västerås
“Det folkliga inflytandet är den viktigaste grundläggande principen i en demokrati. Allas rätt och lika möjlighet att delta i samhällslivet och påverka sin egen livssituation står i centrum när vi tre röd-gröna partier presenterar våra förslag för ökat deltagande för västeråsarna. “
De rödgröna i Västerås presenterade för ett par dagar sedan 10 punkter för ett mer demokratiskt Västerås. I förslaget finns bland annat idéer om att införa medborgarförslag, öka elevinflytandet på de kommunala skolorna och ta tillvara medarbetarna i kommunens idéer bättre.
“Det folkliga inflytandet är den viktigaste grundläggande principen i en demokrati. Allas rätt och lika möjlighet att delta i samhällslivet och påverka sin egen livssituation står i centrum när vi tre röd-gröna partier presenterar våra förslag för ökat deltagande för västeråsarna. “
Ökat deltagande
1. Medborgarförslag ska genomföras. Vi vill ta fram ett tydligt webbformulär som gör det enkelt att lämna in idéer direkt till kommunen. Det ska även finnas en ansvarig person i receptionen i Stadshuset som kan hjälpa människor att skriva ihop sina förslag.
2. Efter valet kommer dialogprojekt att inledas. Starskottet blir Dialogmöten mellan allmänheten och de folkvalda. Samtalen blir ett sätt för oss röd-gröna att samla in tankar om fortsatt demokratiutveckling i kommunen. Målet är att fler ska kunna vara delaktiga innan beslut fattas och att fler ska känna att de kan påverka.
.
3. En större öppenhet ska utvecklas i alla nämnder och styrelser. Vi vill se fler offentliga utfrågningar i samband med att beslut ska fattas. Idag är våra nämndsammanträden öppna för allmänheten med många har svårt att delta på dagtid. Samråd som idag används vid exempelvis nybyggnation kan utvecklas även för andra områden. Seminarier och andra former av öppna diskussioner kan också vara sätt att vitalisera det politiska samtalet inom kommunen.
4. Vi vill hitta tydliga former för att bättre ta tillvara medarbetarnas idéer och se till att de får genomslag i verksamheten.
Barn och ungdomar
Våra barn och ungdomar är de som ska leva med de beslut som fattas idag. Det är oerhört viktigt att de är en del av beslutsprocessen redan nu. Så byggs ett långsiktigt demokratiskt samhälle. I enlighet med barnkonventionen ska vi utveckla det här arbetet under kommande mandatperiod.
5. Vi vill utbilda ungdomsambassadörer. En grupp gymnasielever får uppdraget under ett år och får en betald utbildning under sommarlovet för att sedan fungera som remissinstans och en länk mellan kommunen och ungdomar.
6. Vi vill återinföra styrelser med elevmajoritet i de kommunala gymnasieskolorna och hoppas att en lagändring på nationell nivå ska göra det möjligt.
7. Alla skolor ska ha fungerande elevråd. Självklart har de basen i fungerande klassråd och skolledningen måste ha tydliga rutiner för samtal kring frågor som berör eleverna innan beslut fattas.
8. Skolor ska regelbundet erbjudas kunskapspaket om Västerås stad. Det ska vara lätt att boka in ett studiebesök i stadshuset och få besök i skolan av politiker och tjänstemän. Så knyts kontakter med barn och unga och de får i sin tur ett intresse för demokrati och politik.
Information och öppenhet
Vi vill att fler ska ta del av vad som händer i kommunfullmäktige, västeråsarnas eget parlament. Det ska vara lätt att hänga med i debatterna på plats, via hemsidan och tv. Då växer förhoppningsvis engagemanget även mellan valen.
9. Därför ska vi göra en översyn av informationen och förstärka med visuella hjälpmedel på läktaren. Stadens hemsida och samarbetet med Öppna Kanalen och närradion ska utvecklas. Vi vill t ex att det ska finnas en ordlista med de uttryck som används i handlingarna till möten och av politikerna i debatten. På så sätt kan fler hänga med i diskussionerna.
10. Vi vill öppna stadshuset för allmänheten oftare. Tanken är att politiker från alla partier hjälp åt med visningar och berättar om hur det är att vara förtroendevald och vad som är aktuellt i kommunen. Alla västeråsare ska känna att det är deras hus.