Sagt och gjort

(V)i ville stoppa upphandlingen av personlig assistans

PRESSMEDDELANDE
2010-12-21

– Dagens beslut att upphandla personlig assistans är beklagligt. Vi är mycket oroliga över vad som kommer att hända med personalen. Det finns även en stor oro inom facket och hos brukarna. Genom att upphandla verksamheten öppnar man för otrygga anställningar som visstids- och timanställningar, säger Harri Åman (V), ledamot i nämnden för funktionshindrade. Detta innebär att anställningstryggheten tar ett jättekliv bakåt i Västerås. Något som man har jobbat aktivt med under flera år.

Västeråsalliansen med stöd av Sverigedemokraterna röstade på fullmäktige 25/11-10 igenom att ”ge äldrenämnden, nämnden för funktionshindrade och individ- och familjenämnden i uppdrag att fortsätta arbeta med upphandlingar för att säkra kvalitén och ekonomin i verksamheterna”. Vi rödgröna ville istället ha ett tillfälligt upphandlingsstopp för att utreda effekterna av de upphandlingar som gjorts de senaste åren. Med särskilt fokus på verksamheternas kvalité, brukarinflytande och personalens situation

Vänsterpartiet är kritiska till den skyndsamma processen som har föranlett upphandlingen av personlig assistans. Den dåvarande majoriteten hade bråttom och ville ha ett snabbt beslut. Yrkande om återremiss i ärendet för att göra en konsekvensanalys från Socialdemokraterna fick avslag. Det är därför trist att den nya majoriteten inte får möjligheten att göra den tilltänkta utredningen, innan stora beslut som att upphandla personlig assistans fattas. Tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger Vänsterpartiet ett särskilt yttrande där vi påpekar detta. 

– Vi vill understryka att i och med detta beslut kommer kommunen inte längre ha personlig assistans i egen regi. Något vi tycker är ett steg i fel riktning, säger Harri Åman (V).

För ytterligare kommentarer kontakta:

Harri Åman (V): 0762 – 81 90 14
Niklas Strand (V): 0702 – 29 64 28
Anna Maria A Romlid (V), pol.sek: 0765 – 69 48 87

Kopiera länk