Sagt och gjort

V: Förvirrat KD-försvar för privatisering och företagare i vården

Maria Lindelöf, Kristdemokraternas gruppledare skrev i VLT den 14/2 en förvirrande debattartikel om att det behövs mer företagande i vården. Artikeln innehåller rena motsägelser. Vi vill här bemöta tre av de argument som Lindelöf lyfter i sin artikel.

1. Varor och tjänster kan inte likställas.
Det är en stor skillnad mellan att upphandla t.ex. blöjor och läkarvård. Tjänster är betydligt mer komplexa än varor och är därför svårare att jämföra eller byta ut. Människors ovärderliga vårdarbete kan inte jämställas med en utbytbar vara. Som 80 år på ett äldreboende är det svårt att flytta och byta tjänst på samma vis som man byter en vara man inte är nöjd med. God omsorg bygger på relationer och kontinuitet.

2. Kommersialisering av vården är inget jämställdhetsprojekt.
Lindelöf skriver att ökat företagande är viktigt för jämställdhetsarbetet i stort. Hon erkänner samtidigt att den privata vård- och omsorgsbranschen domineras av män på ledande poster. Vi saknar en närmare förklaring om på vilket vis ökat företagande i vård och omsorgssektorn är viktigt för jämställdheten. Flera rapporter tyder på att privatiseringen av vård och omsorg skapat en otryggare arbetsmarknad för de, till största del kvinnor, som arbetar i sektorn.

3. Kommersialiseringen har inte skapat en mångfald av små företag.
Senare i texten skriver Kristdemokraterna att små lokala utförare främjar kvalitén i omsorgen. Problemet är att det system som KD förespråkar inte har skapat en mångfald av småföretagare. Om vi bortser från det faktum att forskning visar att vare sig kvalitén eller effektiviteten är högre i privat driven vård, så borde Kristdemokraterna ändå veta att en överväldigande majoritet av de upphandlade äldreboendena i Västerås drivs av riskkapitalbolag. Det borde Kristdemokraterna vara tydliga med. Drivs äldreboendet inte av Proaros så drivs det i de flesta fall av riskkapitalbolag.

Vänsterpartiet är det enda partiet som alltid har varit tydligt i sin kritik mot privatiseringen av vår gemensamma välfärd. Vänsterpartiet är samtidigt den enda trovärdiga feministiska alternativet i svenskt politik. Vi är partiet som ser kvinnors situation i vård- och omsorgssektorn och vi är partiet som vill förändra. I Sverige jobbar över en halv miljon kvinnor ofrivillig deltid och ofta jobbar de i vård- och omsorgssektorn. I Västerås stad ser vi över och arbetar för att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. I ljuset av den senaste tidens rapporter och avslöjanden om vanvård framstår Kristdemokraternas försvar av ytterligare kommersialisering av vård och omsorg som naiv. Vill du ha en solidariskt finansierad vård och omsorg där människors behov är överordnat vinstintresset och där den grundläggande värderingen om att alla ska få en likvärdig behandling styr, då är Vänsterpartiet det självklara valet.

Vasiliki Tsouplaki Kommunalråd (V)

Juha Rundgren Landstingsråd (V)

Kopiera länk