Aktuellt

Ship to Gaza är internationell solidaritet

Det har gått fem år sedan blockaden av Gaza inleddes och konsekvensen för invånarna är ödesdiger. En stor del av befolkningen lever under FN:s fattigdomsgräns och tre av fyra invånare är beroende av internationellt bistånd. Det råder brist på mediciner, rent vatten och byggnadsmaterial. I augusti presenterades FN:s mest omfattande rapport någonsin kring situationen i Gaza. Rapporten konstaterar att Gaza inte kommer att vara beboeligt år 2020 om inte omedelbara åtgärder sker. Det illustrerar tydligt hur allvarlig den humanitära nödsituationen är.

Carl Ove Persson (kd) och Örjan Kättström väljer att blunda för att blockaden kränker grundläggande mänskliga rättigheter, genom att 1,7 miljoner palestinier förvägras rätten till ett drägligt liv. Istället ger man sitt oreserverade stöd till Israels ockupationspolitik. Vi menar istället att Israels blockad är en kollektiv bestraffning, som tillsammans med bosättningspolitiken och muren runt Västbanken syftar till att omöjliggöra framtiden för en självständig palestinsk stat. Israels ockupationspolitik strider mot folkrätten. Därför måste blockaden omedelbart avbrytas.

Stödet för att bryta blockaden är brett. När den fyllde fem år i början av sommaren, skrev ett femtiotal organisationer under ett upprop som krävde att blockaden skulle hävas. Bland undertecknarna fanns bland annat Amnesty international, Världshälsoorganisationen WHO och FN:s barnfond Unicef.

När det internationella samfundet inte förmår lägga kraft bakom sina protester, vilar ansvaret på oss andra. Med på båten till Gaza finns förutom livsnödvändiga förnödenheter också ett meddelande till det palestinska folket: Ni är inte ensamma, vi har inte glömt er. Den internationella solidaritet som Ship to Gaza representerar, är en nödvändig påtryckning för att förändra den israeliska ockupationspolitiken.

Linn Wegemo, Mimmi Söderlund, Jimmy Lindvall, styrelseledamöter Vänsterpartiet Västerås

Kopiera länk