Aktuellt

Ordet kommun betyder gemensam

Nu avrundar vi 2012 och anar 2013 runt hörnet, Västerås har blivit ett år äldre, märks det? Ser vi vad som hänt under året egentligen?

Ja, vi ser att det varje dag har gjorts fantastiska insatser av alla er som arbetar i, för och tillsammans med Västerås stad. Ert arbete har bidragit till att våra invånare i kommunen kunnat leva sina liv, just här, just nu, på den här platsen på jorden. Vägar har plogats, elever har undervisats, mat har lagats, äldre har fått vård och omsorg, gräsmattor har klipps, matcher har spelats, konserter har framförts, lokaler har städats, löner har utbetalats, böcker har lånats, beslut har fattats. Vi vill tacka alla er som under året i stort och i smått gjort Västerås till en bättre stad att leva i.

Vi rödgröna har fått ert förtroende att med våra idéer utveckla Västerås. Vårt kanske viktigaste uppdrag är att ge förutsättningar för att våra barn och unga ska få en bra start i livet och goda, jämlika uppväxtvillkor.

Under året har vi gjort flera barn- och ungdomssatsningar. Vi har utökat antalet kolloplatser (sommarlovsläger) och sommarjobb i kommunen. Vi har infört ett extra stöd till familjer med försörjningsstöd till jul och student. I september invigdes KomTek, den kommunala teknikskolan som ska inspirera killars och tjejers teknikintresse.

I år har vi också satsat extra mycket på lärarlönerna, vi är den enda stora kommun som toppar listan av de kommuner som satsar mest. En liknande satsning finns med i nästa års budget för förskollärarna och fritidspedagogerna. Förskolan, fritids och skolan är mycket viktiga för oss och där är pedagogerna vår viktigaste resurs.

Många av våra hjältar arbetar inom omsorgen. Inom omsorgen utförs dagligen ett fantastiskt arbete av våra duktiga medarbetare på äldreboenden, daglig verksamhet, på boenden för personer med funktionsnedsättning och i hemtjänsten. Dessutom vill vi lyfta fram alla anhörigvårdare som gör ovärderliga insatser. Flera som arbetar inom omsorgen arbetar idag ofrivillig deltid. Vi har därför i år beslutat om att påbörja arbetet med att införa rätt till önskad tjänstgöringsgrad för alla kommunens anställda.

Vi har också lovat i vårt rödgröna samarbete att arbeta för ett grönare, klimatsmartare Västerås. Under året har vi antagit en klimatplan, en vattenplan och en ny översiktsplan som alla samspelar för att nå målen om minskade utsläpp, renare vatten och ett hållbart samhälle!

Vi har startat ett långsiktigt arbete för att servera mer ekologisk, närproducerad och näringsriktig mat i våra skolor och på våra äldreboenden. Vi har kommit närmare målet att bli cykelstaden nr 1, vi har bland annat inrättat ett cykelråd och arbetat med att förbättra cykelvägnätet.

Vi har också beslutat om en ny utbyggd kollektivtrafik med start i augusti 2013 där vi inför både ungdoms- och pensionärsrabatter.

Ordet kommun betyder gemensam och det är just alla gemensamma beslut som fattats och alla gemensamma timmars arbete som lagts ner, såväl betalda som ideella, som tillsammans har skapat det pussel som vi lagt under 2012.

Men pusslet blir inte färdigt i år, nu ser vi fram emot ett nytt år och hur vi än skådar in i spåkulan är det omöjligt att se vad som ligger framför oss. Säkert kommer året fyllas av både grus och glitter men vi lovar i alla fall att göra vårt bästa för att förvalta och utveckla Västerås mot en ännu ljusare framtid.

Ulla Persson (S), gruppledare
Vasiliki Tsouplaki (V), gruppledare
Magnus Edström (MP), gruppledare
Marléne Andersson (MP), gruppledare

Kopiera länk