Aktuellt

Allas villkor är hotade

Det finns människor som inte får någon lön om de blir sjuka. Människor som inte får några fler arbetstimmar när det kommer fram att de har diabetes eller är gravida.
Människor som aldrig kan släppa sin telefon för att det finns en liten chans att det kommer ett sms med ett jobberbjudande och då gäller det att svara först.

Alla bemanningsföretag beter sig givetvis inte på det här sättet men själva anställningsformen öppnar för ett sådant beteende. Användningen av bemanningsföretag ökar trots att det många gånger blir dyrare för arbetsgivaren. Varför?

För att användningen av bemanningsföretag och visstidsanställningar handlar om att förskjuta styrkeförhållandena på arbetsmarknaden. Med en stor grupp arbetstagare som är lätta att byta ut och som inte vågar ställa krav, hotas villkoren också för oss som har fasta jobb.
Bemanningsbranschen har urholkat tryggheten i en fast anställning eftersom det går att säga upp de anställda och ersätta dem med inhyrd personal. Det krävs en lagändring som skyddar anställda mot den sortens behandling.

Inhyrda har en osäker ställning, sämre arbetsmiljö och drabbas dubbelt så ofta av arbetsolyckor. Inhyrning ska därför inte kunna användas som en permanent lösning.

Vänsterpartiet tror att trygga anställningar gynnar både oss som jobbar och samhällsekonomin i stort. Om man mår bra och inte behöver vara rädd för att mista sin anställning blir det roligare att jobba och lättare att bidra till bättre produkter och tjänster.
LINN WEGEMO (V)

Kopiera länk