Aktuellt

Flyktingpolitiken måste vara human och generös

Med anledning av migrationsminister Billströms utspel, REVA-debatten, diskussionen om ”synnerligen ömmande skäl” och nu avslagen på asyl för Afghanistan-tolkarna, vill jag göra följande inlägg:

Jag har under flera år i mitt tidigare arbete träffat asylsökande och följt dem i asylprocessen. Jag har vid flera tillfällen mött representanter för alla partier, från vänster till höger och gett dem insyn i direkta ärenden som fått avslag på sin asylansökan. Jag har frågat dem om de tycker att vi har en human flyktingpolitik. Med något undantag, har de blivit upprörda över hur asyllagen (utlänningslagen) tolkas.

ALLA partier, utom Moderaterna, har strykt under på att såsom lagen blev utformad med ”synnerligen ömmande skäl” följdes inte intentionen i förarbetena till lagen. Den blev strängare och humanitära skäl ströks helt!

Statsminister Reinfeldt och Billström upprepar som ett mantra att Sverige har en human flyktingpolitik och är en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Jag vill mena att den bilden inte riktigt stämmer. Billström och hans parti har varit ganska avslöjande i olika uttalanden. Nu senast med avslagen för afghanska tolkarna. Trots att insatta personer uttrycker fara för deras liv.

Jag har träffat många som fått avslag på sin asylansökan. Ibland är det berättigat men det finns också de som torterats, suttit i fängelse för sina åsikters skull och hyser en fruktan för sina liv, som får avslag. Även hedersrelaterade fall, där det födda barnet dödas vid återvändande till hemlandet. En del familjer som vistats flera år i Sverige och barnen betraktar sig som svenskar, får återvända.

Det är de här, primärt, som gömmer sig. De har inget val, då deras liv är hotat vid ett återvändande.

Jag tycker att ni partier inom Alliansen som står bakom en mer human flyktingpolitik bör resa er och agera. Det är bra att ni inom Miljöpartiet börjar inse det så gott som omöjliga i samarbetet med Alliansen som helhet, för att förändra flyktingpolitiken. Beslut har förhalats i två år.

För att förtydliga, så är det inte fråga om fri invandring jag diskuterar, utan de som har skyddsskäl och starka humanitära skäl bör få en utökad möjlighet att få stanna. Därmed måste ”synnerligen ömmande skäl” ges en generösare tolkning!

Vi som vill, låt oss agera för en humanare flyktingpolitik!

Kerstin Ånevall Lind (V)

Kopiera länk