Aktuellt

Fullsatt när Dror Feiler var på besök

drorfeiler

Vår allra första cafékväll för hösten var välbesökt och stämningen förväntansfull. Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza Sweden, höll ett två timmar långt föredrag som trollband publiken redan från första minuten. Han var inbjuden för att berätta historien om Ship to Gaza, hans egna erfarenheter som passagerare, aktivist och grundare. Det var många gånger en berättelse som andades hopp, förväntan och styrka men också svårmod, politisk ilska och rent själsligt lidande.

Dror Feiler kom till Sverige som 22 åring, född i Israel kom han till ett nytt land där han blev, som han själv uttrycker det, kvar av en slump. Han gjorde sin militärtjänstgöring i Israel men vägrade stationera sig på de ockuperade områdena, ett ställningstagande han fick fängelse för. Inte sista gången han skulle få stifta bekantskap med den Israeliska rättvisan på grund av sin övertygelse.

Dror börjar sin berättelse i en lägenhet på söder. Det är 2008 och Israel har precis precisionsbombat Gazaremsan. I lägenheten sitter även Mathias Gardell, religionshistoriker, de bestämmer sig för att organisera någon form utav motstånd mot den Israeliska offensiven. De ska köpa en båt. Dror kommer ofta till det, att det är tack vare allmänhetens gåvor och insamlingar som gjort hela projektet möjlig. För det var så det började, med insamlingsbössor. Dror berättar hur de 2011 fick sin båt saboterad, på två dagar hade 150 000 kronor samlats in för att laga det som var trasigt. Han vill kalla Ship to Gaza en folklig rörelse.

Berättelsen om Ship to Gaza går genom tre år. Metodiskt och sakligt med en bitande humor och syrliga inlägg om politiker som lovar runt men håller tunt leder han oss genom organisationens kamp mot både klockan och de motståndare som var utsända att förstöra. Han berättar om hur de får kämpa mot trög byråkrati i Europas hamnar, hur olika krafter gjorde allt för att sinka båten mot Gaza, hur de tränat på icke-våld och hur de psykiskt gjort sig förberedde på det oundvikliga. Det oundvikliga är att Israel, oavsett om det varit 2010, 2011 eller 2012, bordat Ship to Gaza – alltid på internationellt vatten.

Estelle var annars drömmarnas båt, fartygens fartyg, en vacker skonare som var tagen ur en saga om pirater. Dror behövde inte mycket tänketid för att bestämma sig för att Estelle var båten som skulle ta dem till Gaza, den här gången ända från nordligaste norden via hamnar runt omkring i hela Europa. Han berättar att rutten med Estelle inte bara handlade om att nå Gazas strand. Propagandan, kampanjen längs alla hamnar var minst lika viktig. De skulle synas, bilda opinion och skapa kontakter. Sammanlagt hade Estelle runt 150 passagerare under den resan, varav en utav dem var Jonas Sjöstedt.

Det handlar inte om att bryta mot någon blockad, menar Dror. Det är viktigt att påpeka att det är Israel som bryter mot internationell rätt och konventioner när de upprätthåller blockaden mot Gaza. Ship to Gazas besättning är satta att bistå mänskliga rättigheter och se till så att Israel följer sina internationella åtaganden. Konflikten är inte svårare än så, säger Dror. Den handlar om mänskliga rättigheter och internationella lagar. Det är Ship to Gazas mål att se till så att de efterlevs med handling, inte bara med ord.

Vi i Vänsterpartiet Västerås tackar ödmjukast Dror Feiler för en fantastisk föreläsning och vi önskar honom all lycka med framtida projekt med Ship to Gaza.
/ Vänsterpartiet Västerås genom David Sällström.

Kopiera länk