Aktuellt

Engagerande cafékväll om trans

Annelie Salminen


Vid höstens andra cafékväll var Annelie Salminen, projektledare på RFSU Västerås, på besök för att med hjälp av Felix Lekare från nystartade RFSL Ungdom Västerås ge oss en grundkurs om transbegreppet. Transperson är ett paraplybegrepp som bland annat innefattar intersexuella (personer som biologiskt inte kan könsbestämmas som antingen kille eller tjej), transvestiter (personer som ibland klär sig och agerar som ett annat kön) och hijras (en religiös-kulturell strömning i Indien, där impotenta biologiska män som varken ser sig som män eller kvinnor avlägsnar sina könsorgan i illegala operationer. Ofta anses dessa personer befrämja fruktsamhet).

Kvällens åhörare fick hjälp att reda ut viktiga begrepp, till exempel att en person som byter kön gör detta enbart juridiskt, medan någon som ändrar könsorgan och dylikt korrigerar sitt kön. Många fakta upprörde, i synnerhet att enligt en undersökning gjord 2005 har hälften av transpersoner i Sverige funderat på självmord, och hela 27% har försökt. Vi fick också veta att svenska ungdomar inte får byta till könskonträra namn; det vill säga, är du under 18 och heter Lina får du byta namn till Erika, men inte till Erik.

Vi som deltog under kvällen gick därifrån med många tankar. Om du inte kunde närvara kan vi tipsa om att RFSU den 2 oktober har en inspirationskväll inför ett nytt projekt som går ut på att stötta anhöriga till transpersoner. Är du trans, anhörig, maktperson eller på annat sätt engagerad är du välkommen.

Stort tack till Annelie och Felix som väckte många frågor hos undertecknad, framför allt den om hur vi ska få de otäcka procentsiffrorna i stycket högre upp att vara betydligt lägre vid nästa undersökning.

/ Vänsterpartiet Västerås genom Mimmi Söderlund

Kopiera länk