Aktuellt

Antirasism är viktigare än någonsin!

Vänsterpartiet vill slå fast den antirasistiska tanken om allas lika värde och likaberättigande i en demokratisk stat.

Det är allt viktigare att vi står upp för de värden som alltid drivit vårt land vidare och framåt. De värden som gjort oss till en plats för människor från alla jordens hörn, för dem som söker en fristad från elände, förtryck och fattigdom och för dem som bara är här och vänder.

Vänsterpartiet i Västerås vill påminna er och oss om det toleranta land som Sverige alltid har varit och förhoppningsvis kommer fortsätta att vara.

Den 14 september marscherade nazistiska Svenskarnas Parti i centrala Stockholm, på årsdagen av kristallnatten den nionde november, marscherade våldsamma Svenska Motståndsrörelsen med facklor genom vår huvudstad.

Vi lever också i en tid då starkt främlingsfientliga Sverigedemokraterna får nya toppnoteringar i opinionsundersökningarna. Jimmie Åkesson har bland annat sagt att Islam är det största hotet mot Sverige och SD- ledamoten i riksdagen, Richard Jomshof, har liknat islam med nazism.

Vi inom Vänsterpartiet Västerås tycker att det är på tiden att vi uppmärksammar de värden som en gång satte oss på världskartan och där världens ledare benämnde Sverige som det mest toleranta landet i världen.

Idag har vi ett rasistiskt parti i riksdagen och nazister tar tillfället i akt att synas på våra gator. För oss i Vänsterpartiet är det otänkbart att deras livsåskådning ska vara det rådande i ett demokratiskt samhälle.

Vi måste hela tiden påminna oss om att demokratin inte ska tas för given.

Motståndet mot rasism och fascism är inte bara vänsterpolitik. Motståndet måste komma från alla möjliga håll för att vi ska kunna bygga ett jämställt samhälle.

Vänsterpartiet vill se en utveckling där vi tillsammans, från höger till vänster, tar krafttag mot rasismen. Det antirasistiska samarbetet över block- gränserna och över organisationsgränserna är ett måste för att bevara och slå vakt om det mångkulturella Sverige.

David Sällström, Vänsterpartiet Västerås

Kopiera länk