Aktuellt

Linn Wegemos första maj tal

image

Under sina åtta år vid makten har den borgerliga regeringen sänkt skatterna med 140 miljarder. Samtidigt har de sammanlagda statsbidragen till kommunerna ökat med 5,2 miljarder. Det innebär att man lagt 27 gånger så mycket pengar på skattesänkningar som de sammanlagda satsningarna på vård, skola och omsorg. Effekterna ser vi varje dag, genom större grupper på fritids och i förskolan, akut personalbrist i sjukvården och äldreomsorgen och i växande kunskapsskillnader i skolan.

Regeringen har brutit ned mycket av det samhälle som vi under många år har byggt upp tillsammans. Välfärden har börjat vittra ned. Alliansregeringens nyliberala skattesänkarpolitik har gynnat välavlönade män på de många kvinnornas bekostnad. I välfärden sliter undersköterskor och hemtjänstpersonal, sjuksköterskor, lärare och förskollärare med att ta hand om barn, sjuka och äldre med allt sämre villkor och allt sämre hälsa, både fysisk och psykisk. Sverige har blivit ett risksamhälle där ingen längre kan lita på att de gemensamma trygghetssystemen finns där när de behövs.

Vänsterpartiet vill gå en annan väg. Vi motsätter oss att det privata vinstintresset tillåts styra i välfärden och att gemensamma skattemedel slösas bort. Inga skattepengar för vård, skola och äldreomsorg ska gå till företag som är ute efter att ta ut vinst. Våra pengar ska gå till satsningar på personal och verksamhet för att öka kvaliteten. För vi vet att ett land som byggs med gemensam välfärd och solidaritet i grunden är mycket starkare än ett land där marknadens girighet får råda.

Den gemensamma välfärden är en av 1900-talets största och viktigaste segrar för arbetar- och kvinnorörelsen. Välfärdstjänsterna blev inte bara en medborgerlig rättighet vi alla kan göra anspråk på. De blev också en frizon från det privata näringslivets inneboende logik om att alltid maximera sina vinster. En hjärtsjuk direktör har varken mer eller mindre rätt till en operation i 100 000-kronorsklassen än en hotellstäderska. Just därför är båda beredda att vara med och betala – var och en utifrån sin förmåga.

Det är dessa principer som i grunden utmanas när vinstlogiken släppts in i välfärdssektorn. Nu ser vi hur elever bedöms efter hur lönsamma de är, hur vårdcentraler placeras efter var de kan generera mest överskott, och hur outbildade timvikarier ersätter fastanställd personal i omsorgen, eftersom de är billigare. Girigheten som drivkraft i vården, skolan och omsorgen är inte enbart ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Det förstör också innehållet, ja själva meningen med den gemensamt finansierade välfärden.

Därför kamrater, är en våra allra viktigaste uppgifter just nu att mota ut vinstintressena ur välfärdssektorn.

Men vi nöjer oss inte med att kasta ut vinstintressena ur välfärden. Vi tänker också ta strid med bemanningskulturen som har fått sprida sig under alliansen. Vi tänker inte stillatigande se på när Sverige förvandlas till ett låglöneland, där allt fler människor får stå bokstavligen och bildligen med mössan i hand för att kunna försörja sig. Vi tänker lägga ett tryggt golv för alla på svensk arbetsmarknad, och vi tänker sätta ett tak för hur länge man kan vara tillfälligt anställd. Det är fast anställning som ska vara norm på arbetsmarknaden.

Vi förstår att jämställdhet inte kommer av sig självt. För att vi ska få ett jämställt samhälle krävs politisk vilja och konkreta förslag. Vi har både viljan och förslagen. Vi vill höja kvinnors löner, individualisera föräldraförsäkringen, satsa på rätt till heltid och ge mer pengar till kvinnojourerna. Bland mycket annat.

Vi behöver försvara rätten till asyl. Rätten till asyl handlar i grund och botten om mänskliga rättigheter – om att få en fristad från krig, förtryck och förföljelse. Alla ska ha möjlighet att söka skydd undan förföljelse och alla ska få sina asylskäl prövade på ett rättssäkert sätt. För att det ska bli verklighet måste EU släppa in dem som söker skydd så att de kan få sina asylskäl prövade. Försvara rätten till asyl och riv fästning Europa!

Vänner, kamrater – vi ska höras hela vägen in i Rosenbad och in i riskkapitalisternas styrelserum, ända ner till skatteparadisen på Cayman Island. Vi är inte till salu! Den vård och omsorg som det tagit ett århundrade att bygga upp – är inte till salu. Våra arbetsvillkor är inte till salu. Jämlikheten mellan könen, människors lika värde och vår solidaritet med flyktingar, utsatta och förföljda – är inte till salu.

Nu tar vi dom!

Fler bilder från 1 maj på VLT:s hemsida: https://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2473414-bildextra-har-tagar-vanstern

Kopiera länk