Aktuellt

Inför valet – Vänsterpartiets politik för miljö och hållbarhet

I det senaste numret av Gröna draken har vår listetta i höstens kommunval, Anna Maria Romlid, svarat på frågor om vad Vänsterpartiet vill göra för miljö och hållbarhet. Frågorna ställdes av klass 5A på Ormkärrskolan i Västerås och kan läsas nedan tillsammans med Anna Marias svar:

Anna Maria i Gröna Draken
Anna Maria Romlid i Gröna Draken

1. Tänker ditt parti arbeta för mer ekologisk och närproducerad mat till skolorna. Om ja, hur tänker ni arbeta för att genomföra detta?

Vi vill fortsätta den satsning som görs under namnet Framtidens mat. Då får fler elever mat som är giftfri och lagad på plats. Vi vill öka det statliga stödet för ekologisk odling och konsumtion av ekologiska produkter i kommunen.

2. Vilka satsningar föreslår ditt parti för att göra det enklare att ta cykeln eller använda kollektivtrafiken istället för bilen?

Genom att avveckla stödet till Västerås flygplats och investera pengarna i busstrafiken kan vi pressa priserna och få bättre turtäthet. Vi satsar även på att bli Sveriges bästa cykelstad, bland annat genom nya cykelbanor och bättre skötsel av dem.

3. Vill ditt parti öka användningen av förnyelsebara energikällor och stimulera den utvecklingen? Om ja, vilka åtgärder föreslår ni?

Vänsterpartiet klimatinvesterar mest av alla partier. Det här är en av de allra viktigaste miljöfrågorna. Vi vill satsa på hållbara energikällor, sol och vindkraft. Kommunen satsar just nu på energieffektivisering både i lokaler och bostäder.

4. Hur vill ditt parti skapa en hållbar skola när det gäller god skolmiljö och bra resultat utifrån varje enskild elevs förmåga?

Vi vill ha fler lärare, mindre klasser och ökade resurser till stödundervisning. Vi vill inte att skolor drivs med vinstintressen. Fokus ska ligga på lärandet och utveckling av pedagogik för att nå alla elever.”

Du kan läsa Gröna draken i sin helhet här.

Kopiera länk