Aktuellt

Västerås behöver fler hyresrätter!

bild (1)Alla människor ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader och i en trygg boendemiljö. I Västerås ser vi i stället hur bostadsbristen breder ut sig och orsakar trångboddhet och otrygghet. Särskilt stor är avsaknaden av hyresrätter. Vi behöver bygga mer! En viktig del är en statlig bostadspolitik med höga ambitioner, men kommunen ska göra vad den kan för att underlätta ökad byggnation.

Alla människor ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader och i en trygg boendemiljö. I Västerås ser vi i stället hur bostadsbristen breder ut sig och orsakar trångboddhet och otrygghet. Särskilt stor är avsaknaden av hyresrätter. Vi behöver bygga mer! En viktig del är en statlig bostadspolitik med höga ambitioner, men kommunen ska göra vad den kan för att underlätta ökad byggnation.

Vänsterpartiets mål är att det i Västerås de närmaste fyra åren ska byggas 1000 nya hem per år, varav minst 40 procent hyresrätter. Särskilt prioriterat är att få i gång ett ökat byggande av hyresrätter med en rimlig hyra. Vänsterpartiet vill erbjuda tomträttsupplåtelser med förmånligare villkor till fastighetsägare som vill bygga hyresrätter. Detaljplaner med hyresrätt som upplåtelseform ska ha högsta prioritet. För att få ner hyreskostnaden vill vi att låg hyresnivå ska vara en tungt vägande faktor vid markanvisning.

Vi vill se till att Mimer tar täten i byggandet av hyresrätter till en rimlig kostnad. För att ge Mimer förutsättningar att bygga mer vill vi att kommunen särskilt avsätter mark för Mimer att bygga på. Vi är också tydliga med att vi inte vill se några fler utförsäljningar.

Vänsterpartiet menar att politiken kan och bör ta ett aktivt ansvar för att komma till rätta med bostadsbristen. Med vår politik bygger vi fler hem som människor har råd att bo i.

Emeli Lanninge och Linn Wegemo, Vänsterpartiet Västerås

Kopiera länk