Arbetsrätt

Rickard Borg
Rickard Borg

 

Möt Rickard Borg

 

GÖR: Arbetar som sotare och är ledamot i äldrenämnden

BOR: Gryta

INTRESSEN: campa, dyka, musik, resa

FAVORITPLATS I VÄSTERÅS: Björnön

JAG SER UPP TILL: Långa människor (då jag själv inte är så lång). Nej, men skämt och sido; människor som säger ifrån när någonting är orättvist ser jag upp till.

HJÄRTEFRÅGA INFÖR VALET: Stoppa vinsterna i välfärden!

 

 

Varför blev du medlem i Vänsterpartiet?

Mina föräldrar var socialdemokrater så när jag var 12 år gick jag med i SSU, men jag upptäckte efter ett tag att det hände väldigt lite, väldigt långsamt, så jag gick över till vänstern.

Hur har ditt liv färgat din politiska ståndpunkt?

Jag är född in i en politisk arbetarfamilj där det fackliga engagemanget var stort så jag fick ta del av det perspektivet tidigt vilket givetvis har påverkat mig. Det finns protokoll från 1910-talet på att min mormorsfar, som jobbade på ASEA, samlade in fackföreningsavgifter från sina kollegor. Kampen för hans del räckte dock inte hela vägen utan han fick sluta på ASEA då han fick så dåligt betalt att han inte kunde mätta familjen.

Mer än 100 år senare utnyttjas fortfarande människor. Orättvisor består även om de ändrat karaktär. Så det har aldrig varit en fråga om att jag ska engagera mig i ett parti eller inte, snarare vilket och Vänsterpartiet blev det naturliga valet.

Finns det någon fråga du brinner extra mycket för?

Det är inte så att jag ”brinner” för frågor. Jag skulle ju hellre vilja göra något annat, men jag är politiskt engagerad för att jag känner att jag måste vara det. Så länge orättvisorna är kvar måste vi kämpa för att få bort dem! Vi kanske inte kan rå för att de finns, men vi kan rå för att de fortsätter finnas. Historiskt har jag även engagerat mig mycket utomparlamentariskt. Det är oerhört viktigt att vi inte sätter all vår tilltro till parlamentarismen. Då förtvinar demokratin.

Vad kan dina egenskaper bidra med i partiet och som förtroendevald?

Det jag bidrar med är mina erfarenheter från min lilla del av världen, men det viktiga är mångfalden av olika erfarenheter då min varken är bättre eller sämre än andras. Det är när vi samlar våra olikheter till en gemensam ståndpunkt som vi hittar kraften, inte hos enskilda individer.

Slutligen, är det något du skulle vilja säga till väljarna?

Rösta med både hjärna och hjärta!

 

 

Kopiera länk