Aktuellt

LOV ger dramatiskt ökande kostnader

Bengt Åke Nilsson (Fp) skriver i en debattartikel den 23 augusti om rädslan inför att LOV skulle försvinna ifall Vänsterpartiet får genomslag för sin politik efter valet. Vi hymlar inte med vår kritik mot LOV.Det gör inte heller regeringen eller Sociala nämndernas stab som i olika rapporter kritiserat systemet. Det finns allvarliga brister i hur LOV:en fungerar som gör att kostnaderna ökar dramatiskt.

På bara tre år ökade kostnaderna med 57 procent i hemtjänsten efter att man infört LOV. Sociala nämndernas stab har efter det tillsatt flera utredningar som pekar på stora brister i systemet. Bland annat konstaterades att det inte fanns något kontrollsystem, vilket bland annat gjorde att ett vårdföretag debiterade kommunen 17 timmars arbetsdag per anställd.

En likadan utveckling såg man i daglig verksamhet efter att man infört LOV. Ett år efter att LOV införts så uppstod ett underskott på 8,7 miljoner kronor (10 procent av budgeten) eftersom företagen plötsligt utan förklaring ansåg att 63 individer skulle omklassas till en dyrare mer vårdintensiv nivå.

Enbart tre individer omklassades till en billigare mindre vårdintensiv nivå. Den rapport som undersökte anledningen till omklassningen av individerna skriver inte att anledningen till de nya nivåerna var ett högre vårdbehov hos individerna, utan ett behov från företagen att täcka sina kostnader.

Med anledning av de kraftigt ökade kostnaderna inom hemtjänsten efter att LOV införts, så bestämde Äldrenämnden och Nämnden för funktionshindrade om en åtgärdsplan för att komma tillrätta med de skenande kostnaderna. Bland annat införde man fyra år efter införandet av LOV för första gången (!) kontroll av företagens rapporter.

Efter de första åtta månaderna av kontrollprojektet så hittade man 1,4 miljoner kronor som var felrapporterat. Detta trots att nämnden konstaterat att ”Troligen har också vetskapen om att projektet pågår inneburit att leverantörernas egna kontroller förstärkts och att den ekonomiska effekten därmed är större.”.

Det mest tragiska i det här sammanhanget är dock att det är de äldre som får betala för att politiker infört ett system utan kontroll. En annan åtgärd för att komma tillrätta med hemtjänstkostnadsutvecklingen är nämligen höjd hemtjänstavgift för de äldre. Att LOV är kostnadsdrivande är ett problem för alla kommuner som infört systemet. Det är i sig ett dysfunktionellt system och om Bengt Åke Nilsson tog av sig de ideologiska skygglapparna så skulle han också inse det.

Mathias Leveborn, tidigare politisk sekreterare (v)

 

Kopiera länk