Aktuellt

Barns uppväxtvillkor är inte till salu!

photoGridImageVänsterpartiet vill att Västerås ska vara den barnvänligaste kommunen. Det föds många barn i Västerås och inflyttningen är stor.

Vänsterpartiet vill att Västerås ska vara den barnvänligaste kommunen. Det föds många barn i Västerås och inflyttningen är stor.

Det sätter press på utbyggnaden av förskolan. Nästa mandatperiod behöver det byggas närmare 40 nya avdelningar för att vi ska kunna hålla mindre barngrupper och erbjuda alla plats.

Förutom att bygga fler förskolor vill Vänsterpartiet få ner det genomsnittliga antalet barn per pedagog till högst fem stycken. Därför har vi satsat 26 miljoner på ökad personaltäthet i vårt budgetförslag.

Fler vuxna med rätt kompetens i förskolan är en grundförutsättning för att vi ska kunna skapa en förskolemiljö där alla barn känner sig sedda. Förskolan är en plats där viktiga färdigheter utvecklas.

Därför måste vi ge alla barn möjlighet att ta del av verksamheten även om föräldrarna under en period är arbetslösa eller föräldralediga.

Vår vision om att alla barn ska bli sedda kräver också mer kunskap om genus. Inget barn ska fråntas möjligheten att utvecklas fritt som individ på grund av påtvingade könsroller.

Då är det viktigt att börja tidigt med förändringsarbetet. Förskolor som behöver stöd i det arbetet ska kunna få det av särskilt utbildade genuspedagoger.

Barns fritid är minst lika viktig som förskolan. Därför vill Vänsterpartiet satsa mer på en barnvänlig stadsplanering med många naturliga mötesplatser för familjer och ett rikt utbud av kultur och utomhusaktiviteter.

Vi vill jobba för fler sittplatser, lekplatser och andra rekreationsytor. Barn och deras föräldrar ska känna sig välkomna i alla delar av kommunen, i bostadsområden såväl som i centrum.

Arbetet med att förverkliga barn- konventionen pågår i många av kommunens verksamheter, men mycket mer kan göras. Barn ska ha rätt att komma till tals i frågor som berör dem och bli delaktiga i planering och utformning av det framtida Västerås.

Vänsterpartiet har varit drivande för att etablera dialog med ungdomar den här mandatperioden. Nu måste vi gå vidare med arbetsformer för att synliggöra de yngre barnen.

I dag spelar tyvärr föräldrarnas plånböcker stor roll för de uppväxtvillkor barn får. Det är många barn som drabbas i takt med att klassklyftorna ökar i Sverige. I Västerås har Vänsterpartiet har initierat arbetet för att motverka effekterna av barnfattigdomen.

Det har antagits riktlinjer för en avgiftsfri förskola och skola och mängder av gratis aktiviteter har anordnats både på lov och året runt.

Särskilt fokus har också legat på familjer som lever på försörjningsstöd. Vi har infört en särskild julpeng och gett ökat stöd för barns fritidsaktiviteter.

Men mer behöver göras mot ”barnfattigdom”, där även föräldrarna är inkluderade i satsningen. För att lyckas med detta behöver vi ta fram en långsiktig handlingsplan för att kraftigt minska barns ekonomiska utsatthet.

För Vänsterpartiet är det viktigt att alla barn får goda uppväxtvillkor och då behöver vi en rättvis fördelningspolitik och tydligt fokus på barns rättigheter. Ingen förälder ska behöva oroa sig över att plånboken är för tunn för att deras barn ska få en god start i livet.

Anna Maria Romlid (V)
Olle Kvarnryd (V)
Emeli Lanninge (V), Småbarnsföräldrar och kandidater till kommunfullmäktige

Kopiera länk