idrott

Möt Per Lithammer

Per Lithammer
Per Lithammer

 

GÖR: Jag jobbar som generalsekreterare på Amatörteaterns Riksförbund som har 10.000 medlemmar

BOR: På Vallby

INTRESSEN: Jag har ett stort idrottsintresse, speciellt för lagsporter. Sedan har jag genom mitt yrke även utvecklat ett intresse för scenkonst.

FAVORITPLATS I VÄSTERÅS: Swedbank Park när VSK fotboll spelar och cykelvägen hem från jobbet via Biskopsängens koloniområde.

JAG SER UPP TILL: Ideella ledare i föreningslivet. Människor som kan vända på frågeställningar och öppna ögonen på oss andra genom nya ingångar och tankar.

HJÄRTEFRÅGA INFÖR VALET: Att arbeta för ett mänskligare samhälle där vi tillsammans tar ansvar för varandra. Konkret innebär det bland annat att vinster i välfärden naturligtvis skall investeras och inte gå till utdelningar.

 

Hur och varför blev du medlem i Vänsterpartiet?

Jag har sympatiserat med vänstern så länge jag kan minnas. En granne som var aktiv i partiet ringde på och frågade om jag inte skulle gå med, så då gjorde jag slag i saken. Jag hade tidigare varit aktiv inom flera solidaritetsrörelser och det politiska engagemanget kändes rätt och har sedan dess varit det.

Hur har ditt liv färgat din politiska ståndpunkt??

Jag har vuxit upp i ett väldigt politiskt hem. Min pappa tyckte det var viktigt att se Aktuellt varje kväll för att hålla sig uppdaterad om samhället och politiken. Jag fick också lära mig att det är viktigt att ta ansvar. När det var dags att börja jobba så blev mitt yrkesval aldrig riktigt “konkret” utan jag hamnade inom folkrörelsernas organisationer. Jag har bland annat arbetat på ett studieförbund och nu jobbar jag inom Amatörteaterns Riksförbund.

Finns det någon fråga du brinner extra mycket för?

Som ordförande i Kultur- idrott och fritidsnämnden så brinner jag för en massa frågor som rör föreningslivets förutsättningar i Västerås. Vårt land har en fin tradition av föreningsliv och dessa har byggt ett gott samhälle i vilket vi medborgare agerar tillsammans i demokratiska former. Detta är något som vi måste vårda och stödja även i framtiden. Min tes är; ett starkt föreningsliv – ett gott samhälle!

Vad kan du bidra med som förtroendevald?

Jag har lång erfarenhet inom politiken både i majoritet och i opposition vilket naturligtvis är en styrka. Jag är en god lyssnare, vilket jag tror är en politikers viktigaste uppgift. Lyssna på många människor, värdera och sedan agera.

Slutligen, är det något du skulle vilja säga till väljarna?

Jag hörde nyligen en historia som handlade om en kille som hade bestämt sig för att inte rösta. Den gången var det Europaparlamentsvalet som var på tapeten. Det blev en stor diskussion på jobbet där medarbetare pratade om vikten av att gå och rösta. På måndagen efter valet var det åter dags för fikarast och samtliga slog sig ned runt bordet. Killen som inte hade röstat stoltserade med det men följde också upp med att lämna en massa synpunkter om valets utgång och åsikter i olika frågor. Då reste sig en äldre arbetskamrat upp och lämnade bordet. Innan han hann iväg frågade någon ”varför ska du gå”?  Arbetskamrat svarade lugnt och stilla ”jag ser inget skäl till att lyssna på någon som valt att inte rösta. Att sitta och ha en massa åsikter vid fikabordet utan att nyttja sin rösträtt ger ingen trovärdighet.”

Så tänk själva och gå och rösta!

 

Kopiera länk