Antirasism

Anna Maria Romlids tal i Vasadalen

imageIdag är ungefär en vecka kvar till valdagen. För mig är valdagen en högtidsdag likställt med midsommar och julafton. Jag gick alltid med mina föräldrar och röstade på vallokalen i min gamla förskola. Även om jag inte fick rösta. Efteråt åt vi pizza och följde valvakan från tv:n. Det fanns alltid en spänning i luften. Lite som en fotbollsmatch. Eftersom mamma och pappa hejade på olika lag.

Idag är ungefär en vecka kvar till valdagen. För mig är valdagen en högtidsdag likställt med midsommar och julafton. Jag gick alltid med mina föräldrar och röstade på vallokalen i min gamla förskola. Även om jag inte fick rösta. Efteråt åt vi pizza och följde valvakan från tv:n. Det fanns alltid en spänning i luften. Lite som en fotbollsmatch. Eftersom mamma och pappa hejade på olika lag.

Jag måste erkänna, när jag står framför er idag är jag nervös. Nervös över vad som händer med Sverige, Västerås, om vi får en Alliansregering igen. För även om vi i Vänsterpartiet har varit med och styrt under denna mandatperiod i Västerås, är det så mycket enklare att göra det samtidigt med en rödgrön regering. Det är då vi kan göra verklig skillnad och föra samhället till att handla om solidaritet och inte girighet.

Den borgliga regeringen har brutit ner mycket av det som vi tillsammans har byggt upp under decennier. Resultatet är en allt otryggare arbetsmarknad med hög arbetslöshet, en ökad bostadsbrist, försämrad välfärd, ökade klassklyftor och ett mindre jämställt samhälle. Vi i Vänsterpartiet vågar visa på alternativet till det marknadsstyrda samhället.

Vi vill ha en välfärd som vi kan lita på. För oss innebär det en välfärd utan vinstuttag. Kvaliteten och medborgarnas behov ska alltid komma i första rummet, inte möjligheten att göra vinst.

Vi i vänsterpartiet menar att När vi släpper in vinstintressen riskerar vi alltid att de beslut som fattas i ledningen för förskolan, skolan eller äldreboendet inte har barnens eller de äldres väl i första rummet.

Personalen kan anstränga sig till tusen för att göra ett bra jobb men de kommer inte till sin fulla rätt om aktieutdelning till ägarna är det som står högst upp på dagordningen.

Jag hör det när föräldrar beskriver att deras barn med läs- och skrivsvårigheter inte kunde erbjudas hjälp på den stora privata skolan.

Eller när hemtjänstföretaget inte vill ha kunder på landsbygden för att det inte är lönsamt.

Eller när personalen på äldreboendet berättar att man inte fått göra några upprustningar eller inköp sista året på det upphandlade kontraktet för att man vill maximera vinsten innan avtalet går ut.

Vi i Vänsterpartiet tror inte att det går att fixa och laga i det här systemet genom längre och längre kravlistor på de privata verksamheterna. Visst kan vi få bort de allra oseriösaste och men redan idag har vi en rejäl nota för administration och uppföljning av de privata verksamheterna som får bidrag från kommun och landsting.

Men Tuffare kvalitetskrav och bemanningskrav i all ära, men så länge vinstintresset tillåts spela en roll kommer det inte vara Alma 95 eller Elias 5 som står i centrum utan man gör sitt yttersta för att hitta kryphål i kontrakten och spåra missar från lagstiftarna.

Jag är övertygad om att den enda vägen ut och framåt är att sätta stopp för vinstintresset. Det behöver inte stå emot valfrihet. Jag är för ett större inflytande från medborgarna på alla områden men jag tycker att valen ska stå mellan olika verksamheter som har mitt och ditt bästa som ledstjärna och som styrs på våra villkor snarare än på order från en bolagsledning registrerad i ett skatteparadis.

Skatteverket beräknar att det är runt 10 miljarder som årligen undanhålls från dem genom olika typer av skatteplanering, registrering i skatteparadis är ett sätt, att flytta runt pengar i dotterbolag ett annat sätt.

SCB, statistiska centralbyrån, beräknar att det dessutom plockas ut runt 8 miljarder i vinst vilket bara det skulle kunna ge 20 000 flera anställda om pengarna återinvesterades i bolagen istället.

Det är inte främst av några moraliska skäl som vi motsätter oss vinster utan för att vi är övertygade om att det här pengarna behövs i verksamheten, Det behövs fler anställda och de som jobbar inom barnomsorg, skola eller äldreomsorg ska få bättre villkor. Välfärden blir helt enkelt bättre utan vinstintresse.

Förutom att ta bort vinstintresset så ser Vänsterpartiet att det behövs stora insatser för att lyfta våra kommunala verksamheter.

I äldreomsorgen vill vi ge dom äldre möjlighet till verklig valfrihet. Vårt förslag är att införa en möjlighet för den äldre att bestämma över två timmar i veckan valfri tid. Kanske vill man spela schack, rulla håret, en stunds högläsning eller putsa silvret. Ja, nästan allt är möjligt. För handen på hjärtat är det inte det som är valfrihet, när man faktiskt själv får bestämma över innehållet och inte bara vilken utförare?

För att vården och omsorgen ska bli så bra som möjligt krävs det mer personal och personal som orkar. Vi vill anställa fler undersköterskor under nästa mandatperiod. Vi vill fortsätta vår heltidssatsning och erbjuda heltid utan delade turer. Vi vill öka personalens medbestämmande och delaktighet. Vi vill dessutom prova på att införa 6 timmars arbetsdag på några av våra verksamheter.

Även i förskolan och skolan behöver vi anställa fler pedagoger och personal. Vi behöver minska barngrupperna i förskolan till högst fem per pedagog. Alla barn, oavsett om föräldern är arbetslös, sjukskriven eller föräldraledig har rätt till full tid i förskolan och fritids.

Det är ett viktigt val vi måste göra den 14.e september. Vi måste bestämma vilken framtid vi och våra barn ska ha. Ska vi bygga ett samhälle som bygger på solidaritet och omtanke eller ett där vinstintresse och girighet får styra.

Tillsammans kan vi göra en skillnad och rösta för ett samhälle där vi håller ihop. Rösta bort vinsterna i välfärden. Rösta för välfärdsfeminism. Och rösta bort rasism och högerextremism. Rösta för socialism och feminism, rösta på rätt ”lag” och rösta på vänsterpartiet!

Kopiera länk