Aktuellt

Köp inga svartjobb

Linn Wegemo
Linn Wegemo

Ekonomisk brottslighet skapar problem på flera plan. Utsatta människor utnyttjas som arbetskraft under svåra förhållanden.

Den dumpning av löner och försämring av arbetsvillkor som detta innebär påverkar inte bara de som är direkt drabbade utan sätter även press på villkoren i hela branscher. Brottsligheten göder kriminella grupper som riskerar att bli en maktfaktor i det lokala samhället.

Dessutom förlorar den gemensamma sektorn skatteintäkter som skulle kunna komma barn, sjuka och äldre till del.

När kommunen ska köpa varor eller tjänster i en större omfattning måste man göra en offentlig upphandling. Det kan handla om att man ska bygga en förskola eller teckna kontrakt med städfirmor. Regelverket för offentlig upphandling är stelbent, men det finns ändå möjligheter att ställa krav. Ett krav som är självklart för oss är att kommunens pengar bara ska få leda till vita jobb.

Därför föreslår vi att Västerås Stad ska använda den så kallade Vita jobb-modellen när man upphandlar. Den har utvecklats av en rad fackförbund och har tidigare använts i Stockholm och Malmö.

Modellen innebär att företagen ska teckna kontrakt på att följa vissa löne- och anställningsvillkor som finns i kollektivavtal och att man förbinder sig att inte anlita svart arbetskraft. De lokala fackliga organisationerna har en nyckelroll med sina kunskaper om den lokala arbetsmarknaden och för att kontrollera att företagen följer vad de lovat.

Vänsterpartiet vill skapa trygga anställningar och bra arbetsvillkor för alla som arbetar.

Linn Wegemo, ordförande Vänsterpartiet Västerås

Kopiera länk