Inte till salu

Möt Vasiliki Tsouplaki

Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagskandidat
Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagskandidat

 

 

GÖR: Lärare i spanska och samhällskunskap, men är just nu kommunalråd med heltid.

BOR: Trumslagarbacken

INTRESSE: Fotboll, dans, läsa böcker

FAVORITPLATS I VÄSTERÅS: Promenadstråket längs med Svartån.

JAG SER UPP TILL: Min sambo Johan Lindahl. Han får mig ofta att tänka ur ett annat perspektiv.

HJÄRTEFRÅGA INFÖR VALET: För att vi ska få en bra välfärd som utgår från människors behov måste vi få bort vinstintresset ur skola och omsorg.

 

 

 

Varför blev du medlem i Vänsterpartiet?

Jag gick först med i Ung Vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund. Det var främst för att de jobbade med internationell solidaritet, mot krig och miljöförstörelse. Jag hade många vänner som kommit från krig i Mellanöstern så det låg mig varmt om hjärtat.

Hur har ditt liv färgat din politiska ståndpunkt?

Mitt engagemang för skolfrågor kommer både från min egen skolgång och diskussioner i familjen under uppväxten. Både mamma och mormor är pedagoger.  Jag känner att Vänsterpartiets skolpolitik stämmer överens med den forskning jag stött på under lärarutbildning och har svar på de problem jag stött på i yrket.

Finns det någon fråga du brinner extra mycket för?

Att alla barn ska ha samma möjligheter och ges en bra start i livet. Förskola och skola är oerhört viktiga i det sammanhanget och även kampen mot barnfattigdom. Tyvärr spelar föräldrarnas bakgrund allt större roll för hur det går i skolan. Vi måste ha både ekonomiska resurser och rätt kompetens för att skapa en likvärdig skola. Det behövs inte bara lärare, utan många andra yrkesgrupper för att stötta på rätt sätt och tillräckligt små klasser så att alla hinner bli sedda.

Vad kan du bidra med som förtroendevald?

Jag kan vara ganska diplomatisk och hitta lösningar när det uppstår oenighet inom partiet eller med samarbetspartier.

Slutligen, är det något du skulle vilja säga till väljarna? 

Det är dags att få en regering som har svar på de stora utmaningarna, klimatfrågan, välfärden och hur vi skapar ett hållbart samhälle istället för den kortsiktiga skattesänkarallians som styr nu.

 

 

Kopiera länk