Aktuellt

Vänsterpartiet vill ha Vita jobb

Vänsterpartiet vill att Västerås stad skärper sina upphandlingsregler. Genom att använda den så kallade Vita jobb-modellen vill Vänsterpartiet skapa ett sundare arbetsliv och bekämpa svarta jobb och brottslighet. 10441967_10152588814248600_74043055802894986_n (1)

Vänsterpartiet vill att Västerås stad skärper sina upphandlingsregler. Genom att använda den så kallade Vita jobb-modellen vill Vänsterpartiet skapa ett sundare arbetsliv och bekämpa svarta jobb och brottslighet.

– Västerås ska vara en socialt hållbar stad, därför är det en självklarhet att vi även tar ansvar för att det vi upphandlar också motverkar svarta jobb och lönedumping, följer lagar och betalar skatt och säkerställer schyssta arbetsvillkor på jobbet. Därför föreslår vi i en motion att Västerås stad inför Vita jobb-modellen vid upphandlingar, säger Vasiliki Tsouplaki gruppledare för Vänsterpartiet.

Vita Jobb-modellen bygger på samverkan mellan kommunen och fackliga organisationer, där kommunen ställer upp krav på leverantörerna, medan facken bidrar till att kontrollera att villkoren verkligen respekteras. Modellen har införts i Malmö där Vänsterpartiet styr tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vita jobb-modellen är ett konkret sätt att verka för bättre villkor på svensk arbetsmarknad och bekämpa ekonomisk brottslighet.

– Ekonomisk brottslighet skapar problem på flera plan. Utsatta människor utnyttjas som arbetskraft under svåra förhållanden. Den dumpning av löner och försämring av arbetsvillkor som detta innebär påverkar inte bara de som direkt drabbade utan sätter även press på villkoren i hela branscher. Dessutom förlorar den gemensamma sektorn skatteintäkter som skulle kunna komma barn, sjuka och äldre till del. Under hösten kommer vänsterpartiet lokalt uppmärksamma schyssta arbetsvillkor och vita jobb-modellen i en lokal kampanj, säger Linn Wegemo ordförande i Vänsterpartiet Västerås.

Kopiera länk