Aktuellt

Mer personal på fritids

Anna Maria Romlid (V), kommunalrådskandidat och Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagskandidat
Anna Maria Romlid (V), kommunalrådskandidat och Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagskandidat

Det är tydligt för oss att de flesta av Västerås ha fritidshem har för lite personal i förhållande till hur många barn som finns på avdelningarna. Pedagogerna uttrycker att det är svårt att nå målen i verksamheten och att man tyvärr många gånger känner sig otillräcklig utifrån barnens behov av trygghet och stimulans. Under den gånga mandatperioden gjordes det satsningar på pedagogik och innehåll, men inga satsningar på minska barngrupperna och det har inneburit att en del av satsningarna faller platt när tiden inte finns att genomföra de ambitioner man har.

Den nya majoriten i Västerås hävdar i sitt 130-punktsprogram att de vill satsa på fritids. Dessvärre skjuter koalitionen bestående av S, MP, C och KD inte till några pengar. De menar att det ska komma statsbidrag efter årsskiftet men tyvärr finns inga medel till fritids utan bara till skola och förskola.

Vänsterpartiet har som nationellt mål att det högst ska vara grupper om 20 barn med två pedagoger. Idag har Västerås mycket större grupper än så och i genomsnitt 20 barn per pedagog. Här krävs det krafttag för att få en bra arbetsmiljö för både barn och vuxna. Därför lägger vi 20 miljoner i vårt budgetförslag, fördelat över tre år. Det räcker till runt 100 nya tjänster och minskar barngrupperna till 15 barn per vuxna.

Ökningen av antalet barn i grupperna på fritids har pågått under många år, nu är det dags att bryta trenden. Vi från Vänsterpartiet hoppas därför att den nya majoriten lyssnar på oss, och prioriterar fritids ekonomiskt, inte bara i vackra ord.

Vasiliki Tsouplaki (V), oppositionsråd

Anna Maria Romlid (V), ersättare i grundskolenämnden

Kopiera länk