Aktuellt

Mer personal i välfärden i Vänsterpartiets budgetförslag

Pressmeddelande 2014-11-19

Anna Maria Romlid (V), kommunalrådskandidat och Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagskandidat
Anna Maria Romlid (V), kommunalrådskandidat och Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagskandidat

Västerås stad ska bli kommunens bästa arbetsgivare, det är Vänsterpartiet Västerås ambition för den kommande mandatperioden. I budgetförslaget för 2015 finns bland annat satsningar som rätt till heltid utan delade turer, höja de lägsta lönerna till 20 000 kronor och ett försök med arbetstidsförkortning.

I budgetförslaget för 2015 som presenteras i dag på kommunstyrelsen är mer personal i skola, förskola, fritids och inom vård och omsorg de tyngsta budgetposterna.

– Vi vet att det behövs mer resurser i förskola, skola och på fritids. Just fritids är en viktig verksamhet som har varit eftersatt i många år, men det är bara Vänsterpartiet som lägger pengar i budgeten för 2015 för att anställa fler fritidspedagoger, säger Vasiliki Tsouplaki (V), gruppledare.

Under många år har våra nämnder och förvaltningar jobbat under rationaliseringskrav i syfte att hitta nya sätt att jobba mer effektivt och smartare. Vänsterpartiet ser dock att effekterna efter år av år av besparingar har resulterat i att det har varit svårt att behålla kvalitén.

– Det går inte att springa fortare inom hemtjänsten eller fylla klassrummen med ännu fler elever. Istället får man sluta göra vissa saker. Exempelvis sparar tekniska nämnden in vägunderhållet, äldrenämnden stänger mötesplatser och grundskolenämnden sparar in genom att minska på personalen, säger Vasiliki Tsouplaki (V).

Vänsterpartiet föreslår därför i budgeten för 2015 att vi tillför några av de mest utsatta verksamheterna extra resurser och att alla förvaltningar får behålla de ramar de hade under föregående år.

– Vänsterpartiet föreslår också en skattehöjning. För ytterligare 35 öre i kommunal skatt har vi råd med ett till servicehus, fler stödresurser i skolan och minde grupper på fritids och förskola. Vi gör dessutom en satsning på socialtjänstens barn- och ungdomskontor, för lön och arbetsmiljö, säger Anna Maria Romlid (V), ersättare i kommunstyrelsen.

Kopiera länk