Aktuellt

Flyktingmottagande står inte i motsats till välfärden

Linn Wegemo

Linn WegemoFlera insändarskribenter i VLT har menat att ”vi behöver diskutera kostnaden för invandringen” med en tydlig underton av att det kostar för mycket att ta emot människor på flykt. Men varför väljer människor att fly sina hem?

Ett aktuellt exempel är Islamiska Staten, som plågar befolkningar i Irak och Syrien. Massmord, korsfästelser, halshuggningar, våldtäkter och förföljelser tvingar människor på flykt.

Att ta emot flyktingar är inte en fråga om våra val eller behov. Det är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter som är fastställda i internationella konventioner som Sverige har undertecknat.

Därför kan vi inte villkora eller anpassa flykting-mottagandet efter hur den svenska konjunkturen eller vårt behov av arbetskraft ser ut. Alla människor måste ha möjlighet att söka skydd undan förföljelser och alla ska få sina asylskäl rättssäkert prövade.

Kostnaderna för att människor, invandrade som svenskfödda, är arbetslösa och av andra skäl är i behov av socialförsäkrings- systemen minskas inte genom att man begränsar flyktingmottagandet, utan genom att man för en annan ekonomisk politik. Det handlar inte om flyktingmottagande eller satsningar på skola, äldreomsorg och sjukvård.

Vi har råd och är skyldiga att utveckla välfärden för alla som bor i Sverige och vi har råd och är skyldiga att fullfölja våra internationella åtaganden om flyktingars rättigheter.

Brister i välfärden kommer vi till rätta med genom att sätta stopp för vinstjakten i välfärden och se till att våra skattepengar går till det de är avsedda till. Genom att de som tjänar allra mest bidrar med lite mer pengar till välfärden och genom en politik för full sysselsättning och generell välfärd.

Linn Wegemo, ordförande Vänsterpartiet Västerås

Kopiera länk