Aktuellt

Öka valdeltagandet

Allmän rösträtt är en demokratisk rättighet. Därför är det viktigt att alla grupper får information om riksdag, kommun och landstingsvalen samt en möjlighet att rösta där de befinner sig i även i de fall då de inte har en möjligheten att ta sig till en vallokal. Alla ska ha samma möjlighet att rösta på lika villkor.

Personer boende i gruppbostäder för funktionsnedsatta är en grupp vars valdeltagande är lågt. Vår farhåga är att de inte får den stöttning de behöver för att kunna delta i valet. SCB har fått i uppdrag av förra regeringen att göra en studie kring valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning, eftersom det i dag saknas aktuella och samlad kunskap om valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning.

Vänsterpartiet vill därför ge följande uppdrag till valnämnden:

  • Göra en översyn av valdetagandet på särskilda boenden och gruppbostäder i Västerås utifrån SCB:s undersökning.
  • Identifiera faktorer för att öka valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning och identifiera om eventuell samverkan behövs med andra nämnder och förvaltningar.

Harri Åman(V)                                                                                                    Agneta Hermansson (V)
2014-12-09

Kopiera länk