Aktuellt

Trygghet på jobbet ger trygghet i vardagen

imageDet är dags att göra något åt otryggheten i arbetslivet. Alltför många människor lever med anställningsvillkor som är gör att de inte kan planera sina liv och sin ekonomi. Det kan vara tillfälliga påhugg, sms-jobb och arbetsplatser utan kollektivavtal.

Det är dags att göra något åt otryggheten i arbetslivet. Alltför många människor lever med anställningsvillkor som är gör att de inte kan planera sina liv och sin ekonomi. Det kan vara tillfälliga påhugg, sms-jobb och arbetsplatser utan kollektivavtal.

För Vänsterpartiet är det självklart att det behövs fler jobb och att det behövs mer trygghet på jobbet. Fasta trygga jobb ska vara det normala, tillfälliga anställningar ett undantag när det behövs. På trygga arbetsplatser med bra villkor växer kreativiteten och lusten att jobba. Det är så en modern arbetsmarknad ska se ut.

Istället ser vi allt för många exempel på motsatsen, till exempel hur fasta anställningar görs om till bemanningsjobb. Sveriges lagstiftning gynnar arbetsgivaren och missgynnar arbetstagaren när det gäller möjligheten att anlita bemanningsföretag. Den inhyrda personalen vet inte hur länge den får vara kvar, känner sig ofta stressad och utanför den sociala samvaron på arbetsplatsen. De får inte ta del av utbildning och andra utvecklingsinsatser i lika hög grad. Man känner lägre grad av inflytande och är i vissa branscher mer olycksdrabbad.

Vänsterpartiet vill skärpa lagstiftningen vid inhyrning från bemanningsföretag. Inhyrning av personal ska inte vara möjlig för att täcka permanenta personalbehov. Ett företag ska inte kunna säga upp fast anställda för att ersätta dem med bemanningsföretag.

Otryggheten finns inte bara i industrin. Även inom vård och omsorg finns stora problem. Enligt en undersökning från fackförbundet Kommunal har antalet visstidsanställda och timanställda inom äldreomsorgen ökat alarmerande. De tjänar avsevärt mindre än tillsvidareanställda och har sämre möjligheter till utveckling i yrket.

Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige har ökat under de senaste åren. Detta trots att löneskillnaderna faktiskt har minskat lite. Det kan bland annat förklaras med att otryggheten på arbetsmarknaden drabbat kvinnor hårdare än den har drabbat män.

Vänsterpartiet vill ta bort anställningsformen allmän visstid så att fler får trygga jobb. Regeringen säger nu att de ska se över frågan, men kan inte ge besked om vad de faktiskt vill. Det är en tveksamhet vi beklagar. Allmän visstid är en otrygg anställningsform som helt enkelt borde avskaffas.

Genom att införa Vita jobb-modellen vid upphandlingar, som vi också föreslagit här i Västerås, kan vi ställa krav som ger trygga anställningar och bra arbetsvillkor. Kollektivavtal som krav i offentlig upphandling skulle ha stort genomslag för de som arbetar i branscher som hemtjänst och transporter.

När Stefan Löfven tillträdde som statsminister var vi många som hoppats på fler och kraftfullare åtgärder för ett tryggare arbetsliv. Men just nu är det Vänsterpartiet som driver på för att komma tillrätta med otryggheten. Vi tror nog att socialdemokraterna i grunden är ett parti som värnar arbetstagarnas rättigheter. Men i den svåra parlamentariska situation som nu råder verkar de behöva lite hjälp från vänster för att våga stå för det fullt ut. Det ska vi ordna.

I grunden handlar det om hur vi bygger framtidens Sverige. Trygghet på jobbet betyder trygghet i vardagen. Det ger i sin tur kraft och mod att stå upp för sina rättigheter och för de värderingar som behöver återupprättas efter åtta år av borgerligt vanstyre: omtanke, solidaritet och medmänsklighet.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet

Vasiliki Tsouplaki, oppositionsråd (v)

Linn Wegemo, ordförande Vänsterpartiet Västerås

Jonas Sjöstedt besöker Västerås idag. Kom och lyssna på honom 18.00 på Växhuset! https://www.facebook.com/events/340942979447396

Kopiera länk