Aktuellt

Halvera andelen barn som lever i ekonomiskt utsatthet till 2022

Vänsterpartiet föreslår i en motion till kommunfullmäktige att en handlingsplan tas fram för att halvera andelen barn som lever i hushåll i ekonomisk utsatthet till 2022.image

Vänsterpartiet föreslår i en motion till kommunfullmäktige att en handlingsplan tas fram för att halvera andelen barn som lever i hushåll i ekonomisk utsatthet till 2022.

Rädda Barnen konstaterar sin rapport för 2014 att 12,7 % av barnen i Västerås kommun finns i ett ekonomiskt utsatt hushåll. Det placeras oss på en inte särskilt hedrande 206:e plats i landet. Det är bättre än år 2000 men sämre än 2007.

– Placeringen har ett tydligt samband med nationell lagstiftning kring sjukförsäkring, a-kassa och arbetsmarknadsfrågor. Men samtidigt som nationell politik påverkar går det att göra mycket lokalt också, säger Vasiliki Tsouplaki (V), gruppledare för Vänsterpartiet Västerås.

Redan 2008 skrev Vänsterpartiet Västerås en motion om att utreda omfattning av barnfattigdomen i kommunen. Motionen fick bifall och resulterade i rapporten Har du inga gummistövlar? Åtgärder togs fram för att underlätta barnens vardag.

– Under förra mandatperioden arbetade vi aktivt för att minska barnfattigdomen. Det handlade bland annat om gratisaktiviteter för barn och unga, kolloplatser, riktlinjer för avgiftsfri skola och förskola, men också jul- och studentpeng och bidrag till material, medlemsavgifter för att möjliggöra föreningsaktivitet, fortsätter Vasiliki Tsouplaki (V).

Sedan Vänsterpartiet skrev sin första motion har många kommuner och landsting i Sverige arbetat med frågan och det finns många positiva exempel. Därför föreslår Vänsterpartiet i en motion att Västerås stad behöver en tydlig målställning med en konkret handlingsplan så att arbetet mot barnfattigdomen växlas upp och går in i nästa fas. Vilket konkret innebär att andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet ska halveras till år 2022.

För att läsa motionen i sin helhet: https://vasteras.vansterpartiet.se/uppratta-plan-for-halvering-av-barnfattigdomen/

Kopiera länk