Aktuellt

Sluta investera i gruvbrytningen

image214 miljoner kronor av våra pensionspengar som finns i AP-fonderna har investerats i gruvbolaget Southern Copper Corporation. Bolaget planerar att starta ett stort gruvprojekt i Tambodalen, provinsen Islay, Arequipa i Peru som kommer att hota tillgången på vatten för tusentals människor.

214 miljoner kronor av våra pensionspengar som finns i AP-fonderna har investerats i gruvbolaget Southern Copper Corporation. Bolaget planerar att starta ett stort gruvprojekt i Tambodalen, provinsen Islay, Arequipa i Peru som kommer att hota tillgången på vatten för tusentals människor.

Detta projekt som kallas Tía María kommer att medföra allvarliga konsekvenser för miljön i området och för befolkningens hälsa och livskvalitet.

Människor som bor i Islay, Arequipa har sedan tre månader genomfört stora protester mot Tía María. Det är främst lokalbefolkningen som protesterar mot gruvföretaget eftersom de, på goda grunder, fruktar att koppargruvan kommer att orsaka miljöskador, hota vattentillgången och försvåra småböndernas möjlighet att bedriva jordbruk i området.

I slutet av maj utfärdade Perus regering ett undantagstillstånd sedan protesterna mot gruvprojektet Tía María hade vuxit kraftigt. Regeringen har skickat cirka 4 000 tungt beväpnade poliser och soldater med understöd av helikoptrar till området. Hittills har fyra civila dödats och hundratals har skadats i polisens och militärens sammandrabbningar med demonstranterna.

Perus regering borde inte ge ytterligare tillstånd till gruvdriften som har en stor påverkan på människor och miljö. Men de fortsätter att göra det, och underlättar för gruvbolagen genom att skydda dem mot landets befolkning.

Vi vill att småböndernas jordbruk och liv i Latinamerika skyddas. Vi vill att AP- fonderna avyttrar sina innehav i gruvföretag som kränker mänskliga rättigheter i Latinamerika. Sverige måste ta sitt ansvar och sluta vara en del av de destruktiva krafter som hotar vattenförsörjningen till jordbruksmarkerna och människors liv i Peru och andra länder.

Vi vill att den svenska regeringen i stället medverkar till långsiktigt hållbara investeringar med våra pensionspengar för att rädda vårt hotade klimat och värna om de mänskliga rättigheterna.

Nidia Åman, ledamot i styrelsen för Vänsterpartiet Västmanland
Linn Wegemo, ordförande Vänsterpartiet Västerås

Kopiera länk