Aktuellt

Harri Åmans (V) tal från klimatmanifestationen i söndags

Västeråsare! Vi tycks vara på väg in i en situation av allt värre kriser, samhället måste ställas om fort.

Det är en utmaning men också en historisk möjlighet att bygga en bättre värld.

Vi lever idag i en tid som mänskligheten kommer se tillbaka på och analysera om tusen år.

Stora saker står på spel. Låter vi klimatförändringarna skena iväg, finns det inga ekosystem i världen som kommer stå oskadda, och människors livsvillkor kommer att försämras dramatiskt.

Klimatfrågan befinner sig i skarpt läge och det är nu som en omställning måste ske!

Klimatfrågan är akut. Här och nu.

Vi behöver sköta om vår planet som en trädgård. Vi måste få till ett annat system som tillfredsställer våra verkliga behov, ett system som inte bara tillfredsställer girighet och maximerar vinst.

Cirkulär ekonomi börjar sprida sig globalt, vilket är hoppfullt! Cirkulär ekonomi går ut på att återvinna alla resurser så mycket som möjligt. Produkter designas redan från början för att materialet ska kunna återvinnas. Det innebär att istället för överproduktion återanvänder vi material. Det är också bättre att låna och leasa produktionsmedel istället för att bara köpa och sälja dem.

Omställningen till ett hållbart samhälle också innebär att vi står inför en stor utmaning.

Vänsterpartiet verkar för en rödgrön ekologisk omställning som innebär att stora ekonomiska intressen måste utmanas.

Det går inte att göra omställningen om den inte är rättvis. Höga inkomster konsumerar mer än låga.

Klimatkrisen är inte ditt fel! Det handlar inte om dåliga människor, utan om gamla dåliga strukturer. Offentlig konsumtion har lägre miljöpåverkan än privat konsumtion.

Vänsterpartiet i Västerås vill att de kommunala bolagen ska vara ledande i klimatomställningen.

Att dela lika på bördorna innebär att de som har störst fotavtryck och tar mest resurser
i anspråk – höginkomsttagare och makthavare – också är de som måste ställa om mest.

Det är inte låginkomsttagaren som ska känna ett dåligt klimatsamvete eller utsättas för
skuldbeläggande. Men vi alla kan dra vårt strå till stacken om vi ges rätt förutsättningar.

Vi måste omforma fundamentala processer i samhället för att kunna komma ner till nollutsläpp
av växthusgaser. Det handlar om sådant som hur människor rör oss, till exempel transportslag, reselängd och frekvens. Det handlar om stadsplanering och regionstrukturer, hur vi handlar, hur och var vi producerar, vilken energi vi använder och varifrån våra råvaror kommer. Det handlar också om hur planerar och lever våra liv.

Till exempel är det är viktigt att vi alla tillsammans är beredda att avstå från en del bil och flygresor.

En rättvis miljöpolitik inkluderar alla.

Även arbetstidsförkortning och gröna jobb är en del av lösningen. Ett flertal studier visar hur en minskning av antalet arbetade timmar kan leda till en minskad miljöpåverkan med betydande utsläppsminskningar.

Vår energiförsörjning bör komma från vågkraft, vindkraft och solkraft. Vi behöver en fossilfri fordonsflotta genom att vi konverterar bilar från fossil drivning till förnybar drivning, och subventionerar så att inte bara de rika har råd att köpa dem. Vi behöver alltså elektrifiera vägtrafiken, men elbilar är inte nog, vi måste ha en fungerande, och attraktiv kollektivtrafik som helst ska vara gratis så att bilåkandet minskar. Klimatskatt på kött kan vara ett sätt att få ner köttkonsumtionen.

Vänsterpartiet vill ha en rättvis fördelning av begränsade resurser.

Vi ser inte att ett hållbart samhälle är möjligt att uppnå om vi inte samtidigt bygger ett jämlikt samhälle, utvecklar den ekonomiska demokratin, tillämpar ett stort mått av styrning av ekonomin och produktionen och utmanar rådande principer. En rödgrön omställning innebär att vi lyfter fram jämlikhet, solidaritet, organisering och demokrati som röda trådar i en framgångsrik omställning till ett hållbart samhälle.

Det behövs stora samhälleliga reformer för att lösa problemet. Bland annat måste vi använda våra gemensamma pensionspengar grönt genom att få staten att investera dem fossilfritt. Glädjande är att flera kommuner, däribland Västerås, har beslutat att investera de offentliganställdas pensionspengar hållbart, vilket Vänsterpartiet anser är bra.

Tack för mig!

Harri Åman

Kopiera länk