Aktuellt

Manifestation för asylrätten

Anna sjunger 2
Anna spelade en låt
Linn håller låda 1
Linn från Vänsterpartiet
Tillsammans gör vi skillnad
Vicktoria och Cicilia från Tillsammans gör vi skillnad
Bandet3
Bandet Änglar Krigare Banditer
Magnus från Centerpartiet
Magnus från Centerpartiet

Igår anordnade vi en manifestation för asylrätten, mot regeringens flyktingpolitik. Vår ordförande Linn Wegemo höll ett tal, som du kan läsa nedanför. Foton av Tess Lundin.

Det sägs att vi som inte accepterar att de som flyr stängs ute är ansvarslösa och naiva. Att vi inte förstår att “verkligheten” kräver dessa svåra beslut, eftersom Sverige behöver ”andrum”. Låt oss prata om verkligheten.

Låt oss prata om barnen som drunknar i Medelhavet.
Låt oss prata om kvinnorna som våldtas och om männen som mördas av Daesh.
Låt oss prata om verkligheten så förstår vi att de som behöver andrum är inte Sverige, utan människorna som är på flykt från krig och terror.

Ni säger att vi måste presentera ett alternativ. Men låt oss tala klarspråk om ert alternativ, genom att stänga gränserna driver ni människor tillbaka till döden.

Regeringen hoppas att med hårdare regler få färre människor att komma hit och sätta press på övriga EU att ta emot fler. Allt tyder istället på motsatsen, nu kommer fler länder att stänga sina gränser. De som drabbas är människor på flykt.

Även tidigare när Sverige har tagit emot många människor på flykt har vissa sagt att det varit omöjligt. Men de människor som kom då är nu en självklar del av vårt samhälle. Samtidigt som vi tog emot flyktingar byggde vi då upp en stark välfärd. Vår moderna historia visar att Sverige kan både värna rätten till asyl och ha en välfärd av världsklass.

Vi vill göra det igen. Och vi är helt övertygade om att vi tillsammans kan lyckas. Det finns andra lösningar som leder till trygghet och sammanhållning, men de kräver ansvar och de kräver ledarskap. Regeringen kan välja en annan väg.

Vi skulle kunna välja att investera i att skapa jobb och bostäder.
Vi skulle kunna välja att låta varenda skattekrona gå till flyktingmottagande istället för till Bert Karlsson.
Vi skulle kunna välja att hålla inne avgiften till EU för att pressa de andra länderna att ta sitt ansvar.
Vi skulle kunna välja att omfördela våra resurser.

För Vänsterpartiet är det tydligt att en annan ekonomisk politik är mer nödvändig än någonsin.

Det finns de som sagt i decennier att gränsen är nådd, och det blir inte mer sant för att statsministern stämmer in. Det finns oändligt många exempel på när samhället klarat så mycket mer, trots att våra resurser varit så mycket mindre. Sverige är rikare än någonsin. Den enda gräns som nåtts och passerats under den här hösten är anständighetens.

Kopiera länk