Nolltolerans för våld mot kvinnor i Västerås

I Västerås anmäldes totalt 290 misshandelsbrott mot kvinnor under 2014. Dagligen misshandlas kvinnor runt om i Sverige och för 13 kvinnor varje år så är misshandeln så allvarlig att det leder till döden. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. 98 % av de som är misstänkta för sexualbrott är män, medan 96 % av offren är kvinnor.

Även kvinnor som inte direkt drabbas av våldet måste på olika sätt förhålla sig till den potentiella risken att råka ut för våld. På så sätt påverkar och begränsar våldet alla kvinnors liv i olika utsträckning.

Västerås Stad kan göra mer för att förebygga våldet och underlätta för kvinnor att ta sig ifrån förövaren. Vänsterpartiet vill öka resurserna till kvinnohuset och tjejjouren, se till att det startas ett kommunal stödboende för de som snabbt behöver skydd och att tjejer ska få lära sig självförsvar i skolan.

Det är helt enkelt dags att sätta stopp för våldet. Vänsterpartiet har tagit fram 10 förslag på hur vi vill skapa nolltolerans för våld mot kvinnor i Västerås.

10 punkter för nolltolerans för våld mot kvinnor i Västerås

  • Öka stödet till kvinnohuset och tjejjouren. Allt fler kvinnor har behov av skyddat boende och andra insatser på grund av att de utsätts för hot och våld från närstående. Antalet stödförfrågningar ökar därför vid kvinnojourerna. Vänsterpartiet vill att kommunen stöd till kvinnohusets och tjejjourens viktiga arbete ökas.

 

  • Starta ett kommunalt stödboendeboende. Inrätta ett kvinnocentrum som har dygnet runt bemanning, och innefattar skyddat

 

  • Låt tjejer lära sig självförsvar i skolan. Ett effektivt och viktigt sätt att stärka tjejers självkänsla och trygghet, är att träna feministiskt självförsvar. Det går ut på att tjejer tillsammans tränar på att hitta och värna sina gränser och sin kropp. I feministiskt självförsvar får man möjlighet att diskutera erfarenheter man som tjej kan ha av vardagsrädsla, kränkningar och våld och komma fram till strategier för hur man ska bli starkare, både som individ och grupp. Vi vill att alla tjejer ska ha möjlighet att träna feministiskt självförsvar i skolan.

 

  • Bättre samordning av stödet till kvinnor som är utsatta för våld. Det är viktigt att samhällets stöd når alla kvinnor som är i behov av det. Därför krävs det goda kunskaper och ett bra samarbete mellan hälso- och sjukvården, kommunerna, polis, rättsväsende, kriminalvård och kvinnojourerna. Det bör inrättas regionala centrum för kvinnofrid i varje sjukvårdsregion.

 

  • Bryt maskulinitetsnormen genom ett långsiktigt våldsförebyggande arbete i skolorna

 

  • Stötta verksamheter som arbetar med våldsutövande män.

 

  • Bygg fler bostäder. Bristen på bostäder gör att våldsutsatta kvinnor blir kvar längre än de behöver i skyddat boende eller tvingas hålla till godo med otrygga tillfälliga bostäder. Att det byggs bra lägenheter till rimliga priser är en grundläggande förutsättning för att kommunerna ska kunna ta sitt ansvar för våldsutsatta kvinnors och barns boende.

 

  • Även de privata hyresvärdarna måste ta ansvar – slopa inkomstkravet för att hyra bostad 

 

  • Ingen ska vara ekonomiskt beroende av sin partner – höj de lägsta lönerna.
  • Stärka kunskapen och hbtq-kompetensen för personer som möter och hjälper den som är utsatt för våld.
Kopiera länk