Debattartikel

Sänk politikerlönerna i Västerås

Debattartikel publicerad i VLT den 27 december 2018

Sänk politikerlönerna i Västerås 

Sverige har en stolt historia som världens mest jämlika land. Och de flesta av oss vill leva i ett ekonomiskt jämlikt samhälle, det visar undersökning efter undersökning.

Men det är mer än 30 år sedan Sverige var världsmästare i jämlikhet. Det märks i vår vardag. Vi bor inte i samma bostadsområden längre, våra barn går inte tillsammans i skolan. Några av oss blir sjukare än andra och lever kortare. Barnfattigdom sida vid sida med andra barns utlandssemestrar. För att inte tala om den äldrefattigdom som brer ut sig.

Västerås är inget undantag. En resa med buss nummer tre från arbetarstadsdelen Råby till välbeställda Hamre är som att åka från en värld till en annan och i ojämlikhetens kölvatten ser vi att välfärden försämras. De elever som behöver mest hjälp och stöd prioriteras inte i tillräckligt hög grad. Våra äldre får inte den hjälp de behöver. Arbetsvillkoren i Västerås stads verksamheter blir tuffare och tuffare.

En förskollärare som tar hand om våra barn dagtid, det viktigaste vi har, tjänar runt 29 000 kronor i månaden. En genomsnittlig pension för en kvinna ligger på strax över 14 000 kronor före skatt i månaden.Samtidigt har politikerlönerna skjutit i höjden. En heltidspolitiker i Västerås tjänar 65 500 kronor i månaden. De har visserligen en mycket viktig uppgift att fylla som våra demokratiskt valda företrädare men arvodet är på tok för högt.

Vi tycker inte att politiker ska leva i en egen verklighet långt från vanliga medborgare. Just därför har Vänsterpartiet Västerås lagt ett förslag om att sänka politikerlönerna till 45 500 kronor i månaden.

Som politiker har vi ett dubbelt ansvar. Dels behöver vi föra en politik som minskar klyftorna istället för att öka dem, dels bör vi själva leva på en nivå där vi delar våra väljares vardag.Det är fortfarande en hög lön, men vi skulle åtminstone leva i samma ekonomiska verklighet. Hittills har dock inget annat parti röstat för vårt förslag, istället höjs kommunal- och oppositionsrådens löner varje år.

Det är också därför Vänsterpartiet har en partiskatt för alla våra företrädare. Oavsett hur högt arvodet är för ett visst uppdrag, exempelvis att vara riksdagsledamot, så får en företrädare för Vänsterpartiet inte ut mer än 28 400 kronor i månaden.

Klyftorna i vårt samhälle behöver täppas till och vi behöver börja från toppen.

Anna Maria Romlid (V)
oppositionsråd

Kopiera länk