Pressmeddelande

Kartlägg rasism mot kommunanställda

Västerås stad ska kartlägga i vilken utsträckning kommunanställda utsätts för rasism från människor de möter i sin yrkesutövning. Det föreslår Vänsterpartiet i ett nämndinitiativ som lämnas in till kommunstyrelsen imorgon.

Den senaste tiden har rasism på arbetsplatser runtom i Sverige uppmärksammats. Bland annat har Diskrimineringsombudsmannen fällt kommuner som ger människor som har hemtjänst möjlighet att välja bort personal med utländsk bakgrund.

Ett annat exempel är en granskning från SVT som visar att kunder på apotek kräver att slippa få hjälp av personal med annan etnisk bakgrund än svensk. Några apotek har därefter valt att polisanmäla när deras personal utsätts för rasism av kunder.

Vi ser med oro på den tilltagande normaliseringen av rasism i det svenska samhället. Det vore naivt att tro att Västerås stads verksamheter är ett undantag, säger Hawar Asaiesh (V), ersättare i kommunstyrelsen.

I Västerås stads medarbetarenkät ställs frågor om diskriminering och kränkande särbehandling men frågorna syftar främst till att upptäcka kränkningar mellan medarbetare eller mellan chefer och medarbetare, inte kränkningar från människor som kommunanställda möter i sin yrkesutövning. Vänsterpartiet anser att medarbetarenkäten ska kompletteras med en fråga om just detta för att kartlägga hur stort problemet är för personalen i Västerås stad.

Västerås stad har nolltolerans mot rasism och det här är en lucka som behöver täppas till, säger Hawar Asaiesh (V).

Kopiera länk