Pressmeddelande

Dolda kostnader verklighet i Västerås skolor

Skolor i Västerås uppmanar föräldrar att skicka med frukt och matsäck trots att det inte är tillåtet. Imorgon tar Vänsterpartiet upp frågan i kommunfullmäktige.

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook lyfte Vänsterpartiets oppositionsråd Anna Maria Romlid att skolor i Västerås fortfarande uppmanar föräldrar att skicka med frukt och matsäck. Flera föräldrar bekräftade bilden och gav även exempel på skolor som efterfrågar att barn ska ta med skridskor och ge bidrag till olika insamlingar.

Skolan ska vara kostnadsfri, punkt, säger oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V).

I Västerås stads riktlinjer för en kostnadsfri grund- och särskola framgår tydligt att inga dolda kostnader får förekomma. Vänsterpartiet har också vid flera tillfällen påpekat att riktlinjerna inte efterlevs.

Ofta säger skolorna att det är frivilligt att skicka med frukt och matsäck men det är inte heller okej. Det är en falsk frivillighet, ett socialt tvång som ger ont i magen hos föräldrar och barn i familjer där det saknas ekonomiska resurser, säger Anna Maria Romlid.

Imorgon, på kommunfullmäktige, ställer Anna Maria Romlid (V) en fråga till Anna Lundberg (L) som är ordförande i grundskolenämnden om vad hon tänker göra för att säkerställa att riktlinjerna följs.

Kopiera länk