Pressmeddelande

Genusskola för alla som jobbar i skolan

All personal inom förskolan och skolan ska gå en webbbaserad utbildning om genuspedagogik. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion som lämnas in till kommunfullmäktige idag, dagen före den internationella kvinnodagen.

I höst är det två år sedan me too-rörelsen drog igång i Sverige. En lärdom är att det förebyggande arbetet i jämställdhetsfrågorna behöver bli bli bättre.

Det är viktigt att sätta in resurser tidigt för att bryta traditionella könsmönster. Därför vill vi stärka kunskapen om genus och normkritik i förskolan och skolan, säger Hawar Asaiesh (V), ledamot i fullmäktige.

I läroplanerna för både förskolan och grundskolan finns skrivningar om att skolan ska främja elevernas rättigheter och möjligheter oberoende av könstillhörighet, samt att motverka könsmönster som begränsar elevernas lärande.

Västerås stad har också väldigt ambitiösa jämställdhetsmål, till exempel att stereotypa könsroller ska avskaffas. Vänsterpartiet har länge påpekat att målen är bra men att jämställdhetsarbetet går trögt.

Det är mycket snack och lite verkstad. Så det är hög tid att kavla upp ärmarna. Västerås barn förtjänar att bli den första jämställda generationen, säger Hawar Asaiesh (V).

I motionen föreslås att Västerås stad ska ta fram en webbaserad utbildning om genuspedagogik för förskolan och skolan, samt att all personal inom förskolan och skolan ska gå utbildningen.

Kopiera länk