Motion

Dags att göra något åt de farliga skolskjutsplatserna

Motion till Västerås kommunfullmäktige

Dags att göra något åt de farliga skolskjutsplatserna

Kommunfullmäktige i Västerås har beslutat att sätta skolan först. Detta beslut handlar inte bara om vad som händer i skolan utan att alla verksamheter och hela kommunen ska jobba för våra barns bästa.

Många av Västerås barn och ungdomar som bor utanför Västerås tätort åker skolskjuts till skolan. Skolskjutsplasterna/skyltarna där barnen väntar på sin skolbuss kan finnas ute på de större vägarna och används av barnen ungefär samma tid då många åker bil till sina arbeten. Bilarnas hastigheter och trafiktäthet kan bli höga och barnen står skyddslösa invid vägkanten, dessutom i mörker under vinterhalvåret.

Ett problem är att skolskjutsskyltarna, i form och höjd, ser ut som vanliga busshållplatser vilket gör att man kanske inte tänker på att det kan vara 6- 7 åringar som står ensamma vid hållplatsen.  Hållplatserna syns helt enkelt inte tillräckligt bra för att fånga bilisternas uppmärksamhet.

I andra kommuner har man löst det så att de tex har en skylt som sitter högre upp och blinkar när det står barn vid skylten. Detta gör att bilförare uppmärksammas på att det kan finnas lösa barn runt skylten och busschaufförer ser att det finns barn som vill åka med.

Det finns skyltar där lamporna laddas genom solceller och laddningen ska fungera i hela Sverige. Detta kan förenkla vid ned och uppmontering av skyltar.

Västerpartiet strävar efter ett jämlikt Västerås och det inkluderar även glesbygden. Om vi ska kunna bo i hela kommunen så är det kommunens skyldighet att se till att även våra barn och ungdomar som bor på landet kunna känna sig säkra när de ska till skolan – vare sig det är sommar eller vinter.

Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:

  • Att berörda nämnder utreder hur kommuner i Sverige jobbar med att åtgärda otrygga och osäkra skolskjutsplatser.
  • Att berörda nämnder gör en kartläggning om hur många skolskjutsplatser som idag är osäkra eller otrygga.
  • Att berörda nämnder utreder möjliga lösningar på problemet kring otrygga och säkra skolskjutsplatser och återkommer med ett förslag på åtgärder, exempelvis vilka skolskjutsplatser som behöver kompletteras med ljussignaler eller fluorescerande reflexskyltar.
  • Att berörda nämnder utreder möjligheten att placera ut mobila hållplatsplattformar för att öka avståndet mellan barn och trafik.
  • Att berörda nämnder återkommer med ett kostnadsförslag och rapport med en lista kring vilka platser som är mest prioriterade utifrån motionens förslag.

Anna Maria Romlid          
Lars Nordin         
Hawar Asaiesh         
Vicktoria Bagi           
Gabriella Howlden

Västerås 2019-04-04

Kopiera länk