Pressmeddelande

Ohållbar avveckling av hållbar utveckling

Västerås stads arbete mot ojämlikhet, social utslagning och klimatförändringar kommer att försämras kraftigt. Det befarar Vänsterpartiet efter den politiska majoritetens neddragningar på enheten för hållbar utveckling.

I veckan verkställdes den politiska majoritetens besparingar på stadsledningskontoret. Sparbetinget i majoritetens budget är på tjugo procent och nu står det klart att 11 tjänster försvinner.

Västerås har ett förhållandevis litet stadsledningskontor och det är allvarligt att det blir ännu mindre. Det kommer att få stora konsekvenser för kommunens möjligheter att genomföra de beslut som vi folkvalda politiker fattar, säger Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd.

Vad som händer med de tjänstepersoner som inte får vara kvar på stadsledningskontoret är inte klart, bara att de ska omplaceras.

De kastas ut i ovisshet och vi märker av en stor oro i stadshusets korridorer, säger Anna Maria Romlid (V).

En av verksamheterna på stadsledningskontoret som drabbas hårdast är enheten för hållbar utveckling där fyra av sjutton tjänster försvinner varav två av fyra klimatstrateger. Enheten arbetar bland annat med sociala frågor, jämlikhetsfrågor och miljö- och klimatfrågor.

I en tid när FN varnar för en klimatkollaps och våra barn skolstrejkar för att få politikerna att vakna tycker alltså Västerås politiska majoritet att kommunen ska ha färre miljö- och klimatexperter. Det är häpnadsväckande, säger Anna Maria Romlid (V).

Kopiera länk