Pressmeddelande

V: Skapa en säkrare skolskjuts

Sätt upp blinkande lampor vid hållplatser för skolskjuts. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Skyltarna vid hållplatser för skolskjuts ser ut som skyltarna vid vanliga busshållplatser. Det tycker Vänsterpartiet är ett problem, särskilt under vinterhalvår för de barn och ungdomar som bor utanför Västerås tätort.

– Hållplatserna för skolskjuts syns inte tillräckligt bra för att fånga bilisternas uppmärksamhet. Alla kanske inte tänker på att  det kan vara sex- och sjuåringar som står ensamma vid hållplatsen, säger Gabriella Howlden (V), ersättare i kommunfullmäktige.

Andra kommuner har vidtagit åtgärder för att skapa en säkrare skolskjuts, till exempel genom att ha en skylt som sitter högre upp och blinkar när det står barn vid skylten. Det gör att bilförare uppmärksammas på att det kan finnas barn vid hållplatsen och busschaufförer ser att det finns barn som vill åka med.

Nu vill Vänsterpartiet att Västerås stad ska ta ett helhetsgrepp för att öka säkerheten i samband med skolskjuts. I motionen föreslås bland annat att kommunen ska  utreda vilka hållplatser som är mindre säkra och föreslå lämpliga åtgärder, till exempel ljussignaler.

– Barn och unga ska känna sig trygga när de tar sig till skolan, även de som bor på landsbygden, säger Gabriella Howlden.

Kopiera länk