Interpellation

Kristiansborgsbadets framtid ska avgöras av de folkvalda

Interpellation till fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L)

Kristiansborgsbadets framtid ska avgöras av de folkvalda

Kristiansborgsbadet har varit en följetong i Västeråspolitiken. För två år sedan fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja det populära och uppskattade badet till Actic/Reiton, samt att delegera till fastighetsnämnden att upprätta och besluta om erforderliga avtal (KF § 457, 2017). Vänsterpartiet yrkade avslag och ansåg även att underlaget var bristfälligt vilket är problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv.

I början av oktober blev det känt att Reiton har backat från affären och att Västerås stad inte har skrivit något ordentligt avtal med företaget. Sedan i våras är Kristiansborgsbadets bassänger fyllda men oanvända.

Vänsterpartiet och många västeråsare har reagerat starkt på att badet står tomt och hur frågan har hanterats. Det har bland annat startats grupp på Facebook, Kristiansborgsbadets vänner, som har över 3 000 medlemmar. Dessutom har nästan 1 000 personer skrivit på en namninsamling om att kommunen inte ska sälja badet.

I den här interpellationen vill vi understryka att kommunfullmäktiges beslut för två år sedan var att sälja badet till en specifik aktör, Actic/Reiton. Fastighetsnämnden har följaktligen inte mandat att sälja badet till någon annan aktör. Med andra ord är vi tillbaka på ruta ett. Därför är det självklart att frågan om Kristiansborgsbadet framtid ska tillbaka till kommunfullmäktige och avgöras av de folkvalda. Alternativet är att Västerås stad fortsätter att äga och driva badet, precis som tidigare.  

Detta föranleder oss att ställa följande frågor:

– Hur har fastighetsnämnden hanterat frågan sedan kommunfullmäktiges beslut?

– Hur ser du på västeråsarnas bad- och simmöjligheter som badhussituationen ser ut idag?

– När kommer kommunfullmäktige behandla frågan om en eventuell ny försäljning av Kristiansborgsbadet?

Olle Kvarnryd (V)
Anna Maria Romlid (V)

Kopiera länk