Pressmeddelande

V: Stoppa det omänskliga sparpaketet

Vänsterpartiet är starkt kritiska till det rekordstora sparpaket som individ- och familjenämnden i Västerås ska ta ställning till torsdag. “Det är omänskligt” säger oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V).

Sparpaketet som förvaltningen har tagit fram på uppdrag av politikerna innehåller 46 åtgärder som ska minska individ- och familjenämndens kostnader med 200 miljoner kronor per år. Syftet är att få en budget i balans.

De föreslagna nedskärningarna kommer att få enorma konsekvenser för de människor som drabbas, anser Vänsterpartiet. Några av förslagen är att över hälften av kommunens missbruksboenden läggs ner, att bidrag till civilsamhället dras in och att kommunens fältassistenter försvinner.

Om den politiska majoriteten röstar ja till slakten av individ- och familjenämnden står vi inför oöverblickbara mänskliga katastrofer, säger oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V).

Vänsterpartiet sitter inte med i individ- och familjenämnden men hade röstat nej till de föreslagna nedskärningarna. Istället lämnar partiet in ett särskilt yttrande när kommunstyrelsen har en överläggning om sparpaketet imorgon eftermiddag. 

En kommun måste kunna erbjuda stöd och hjälp till de människor som har de svårast, även om pengar får tas från andra poster, säger Anna Maria Romlid (V).

Kopiera länk